Серията от празници у нас в пролетния календар не спира - Великден, няколко почивни дни, а скоро и Гергьовден. По традиция в тези дни не се лишаваме от нищо и дори с ограничен бюджет слагаме на трапезата агнешко месо и салата. По Великден на места имаше спекула и цените в магазините и по пазарите скочиха. Как е сега и колко ще струва агнешкото за Гергьовден?
Затишие преди голямото пазаруване - така изглеждат щандовете в халите и в месарските магазини на Ямбол.
Търговците очакват повече клиенти на 5 май, предпразнично, но казват, че няма да се повторят големите опашки от Великден, когато месото свърши за часове. Добрата новина е, че цената на агнешкото остава същата. Дните преди Гергьовден са спокойни. Търговците дават заявки за по-големи количества в понеделник, когато търсенето скача. Цените остават същите - от 23 до 27 лева за килограм агнешко.
"23 лева е предната плешка, 25 лева е задният бут, както по Великден. В понеделник ще има, всеки чака последния момент. Някои хора си купуват предварително, защото по Великден останаха без месо. Това е цената. Очаква се в понеделник да е по- голямото пазаруване“, казва пред бТВ Росица Атанасова.
Според някои клиенти цените са завишени.
"Българската краставица беше 6 лева, сега е 4,80 лв. Гръцкият домат беше по Великден около 4-4.50 лв., в момента е 2.50- 3.50 лв. Българският картоф, пресният беше 9 лева, в момента 5,50 лв. Всичко е с лев и нещо надолу“, казва Мария, търговец на пазара.
Цените са същите и по-ниски, но според търговците оборотите падат. Обяснението им – хората са се охарчили заради поредицата от празници и почивки.