Доц. Кунчев: Пътят към нормалния живот е имунизацията

Ако не постигнем 70% ваксинирани през лятото, ще си платим по-късно, каза главният държавен здравен инспектор

Oбщество

„Аз съм оптимист по отношение на лятото, вероятно в следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен ако не възникне някой съвсем нов вариант или щам на COVID, който да има различни качества, но през лятото това е малко вероятно. Това, което ни притеснява, е какво ще се случи наесен, тъй като ситуацията и към момента е чудесна в Европа, но не и в Азия, включително в страни, в които има изключително стриктно спазване на правилата като Виетнам, Сингапур и Китай, където има увеличаване на заболеваемостта", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му най-разпространеният щам в Азия е индийския. „Онзи ден индийците публикуваха много оптимистичното съобщение, че са достигнали „само“ 100 000 случая дневно. Казвам го, за да се знае, че нещата не са приключили и сме много внимателни във всяка една нова стъпка“, допълни доц. Кунчев.

Той коментира и бъдещата заповед на МЗ, според която ще отпаднат маските на закрито за определена група хора. „Носенето на маските на закрито може да отпадне например за фризьорските салони. Заповедта не е излязла, продължават споровете кое и как да бъде. При ниските стойности на заболяването смятаме, че е приемлив рискът хора, които са имунизирани, в малки колективи, например във фитнеси, да не носят маски. За градския транспорт и големите обекти няма да отпадне. Надяваме се вирусът да се самоограничава“, допълни доц. Ангел Кунчев.

Той подчерта, че е много важен и анализът на противоепидемичните действия от последната година.

„Този анализ трябва да бъде направен на базата на фактите и от специалисти, защото тезата как някой плашел е абсолютно неприемлива. Когато излизаш и даваш информация какво се е случило предния ден, това не е плашене, а информиране и съвети как да се справиш. Да, много хора загинаха. Да, това е стрес и не само за нас, а за целия свят. Никакъв терористичен акт не успя, но вирусът върна развитието на света 10 години назад. Учените са категорични, че ще възникват още такива вируси в следващите години. В момента ситуацията в страната е под контрол, пътят към нормалния живот е имунизацията“, заяви доц. Ангел Кунчев.

„Основната причина за високата смъртност у нас е ситуацията с нашата нация и като възрастова структура, и като състояние на общата заболеваемост“, допълни той.

Според главния държавен здравен инспектор ваксинирането върви добре, правят се между 20 и 25 хиляди имунизации дневно, което обаче не е достатъчно като темп, за да сме спокойни наесен.

„Подготвени означава 70-75% ваксинирани и това е изключително важно за нас като общество. Ако не го направим, ще си платим по-късно. Вървят нещата, но темпът трябва да е много по-голям. Ние ще достигнем скоро 15%, а в Румъния е 30%, да не говорим за Израел. Осигурени са всички ваксини и всички възможности за имунизация. Ако искате, можем да направим експеримент някой от вашия екип да тръгне с мен, ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката. Където искате – „зелени коридори“, общопрактикуващи лекари, РЗИ, парк, няма друга страна в Европа, която да го осигурява толкова достъпно. Ако работим с този темп, излишък на ваксини обаче ще има, но все още не се унищожават остатъци“, добави доц. Ангел Кунчев.

По думите му ваксините се съхраняват добре и хората могат да бъдат спокойни.

По отношение на сертификатите доц. Кунчев коментира, че в „Александровска“ болница има много грешки в издаването им. „То е заради желанието им да става по-бързо. Изходът за бързи корекции е правата за корекция да се дават на РЗИ, а не само на Информационно обслужване, и се надяваме това да се приеме, защото тогава хората ще могат да си вземат коригираните сертификати бързо, а не да чакат“, каза още доц. Ангел Кунчев.

Източник: Zdrave.net

Още от Oбщество