Протест на КНСБ пред Народното събрание с искане за по-високи доходи (обновена)

Oбщество

С детски песнички синдикатите посрещнаха депутатите. За законотворците имаше и протестна синдикална елха. На нея вместо коледни играчки те поставиха исканията на работещите в България.

КНСБ настоява Народното събрание да поиска от служебното правителство да внесе проект на закон за държавния бюджет за следващата година с предвидена в него адекватна политика по доходите - ръст на минималната заплата на 850 лв., увеличение с поне 13% на всички заплати в обществения сектор и с минимум 20 на сто за работещите на терен.

От синдикат " Водоснабдител" към КНСБ например посочиха, че заплатата за заетите в сектора е под 1000 лева. Крайно време е да се приеме закона за ВиК, настоя Евгени Янев от синдиката. Той настоява да се приеме новата водна стратегия, която да се съгласува с участието на синдикатите. И в момента се пише такава стратегия, но без участието на партньорите. В резултат ще получим нефелни документи, които никой няма да чете, каза Янев. Основният проблем е кадровият, допълни той.

Когато няма финансиране за инвестиции, няма финансиране и за заплати, заяви още Евгени Янев. Половината ВиК дружества са пред фалит, предупреди синдикалистът. Във ВиК Дупница и ВиК Велинград например закъсняват със заплащането на заплатите на работниците.

15 000 са заетите в сектора. В следващите 5 години ръстът на заплатите трябва да е поне 20%, според него. Със заплати под 1000 лева не можем да очакваме качествена вода, категоричен бе той. Дано ни чуят, пожела си Евгени Янев.

Източник: БНР

Още от Oбщество