Експерти от различни политически сили събра в мозъчен тръст Калоян Паргов

Oбщество

Калоян Паргов представи новосъздадения Стратегически институт за национални политики и идеи (СИНПИ). СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Стратегическият институт за национални политики и идеи обедини експерти от различни партии

Експерти от различни политически сили събра в мозъчен тръст Калоян Паргов. Бившият лидер на БСП в София оглави новосъздадения Стратегически институт за национални политики и идеи (СИНПИ).

“Това не е политически проект, а неправителствена организация, събираща знаещи и можещи хора, които със своя потенциал искат да работят за държавата”, обясни Паргов при представянето на института тази вечер. И уточни, че ако някой иска да използва този потенциал, вратата е отворена.

 Освен Паргов, в Управителния съвет на СИНПИ са бившата здравна министърка д-р Таня Андреева, проф. д-р Ваня Добрева, която бе зам.-министър на образованието, преподавателят по политически науки Христо Господинов и посланик Чавдар Минчев, председател на Национална асоциация за международни отношения.

 Членове на института са представители на целия политически спектър. Сред тях са министрите на регионалното развитие и на финансите от второто служебно правителство на Стефан Янев – Даниела Вeзиева и Валери Белчев, Иван Велков – бивш общински съветник от Зелените в СОС и председател на FIABCI България – българското поделение на Международната федерация за недвижими имоти, ексдепутат от ВМРО Мирослав Мурджов, бившият евродепутат от ДПС чл. кор. проф. Владко Панайотов, бившият зам.областен управител на София от НФСБ Николай Марков, настоящият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов, политолозите Татяна Буруджиева и Страхил Делийски, социологът Юрий Асланов, психологът Христо Монов и др.

СИНПИ е създаден на 6 юни 2022 г. в София като юридическо лице с нестопанска цел. Целта му е да се превърне в независим национален форум за идеи и реформи във всички сфери на държавата за подобряване на икономическата и социалната среда. На експертно ниво институтът ще си партнира и с институциите, но и с международни организации и фондации, корпорации, банки и университети.

Ексдепутатката и бивш кмет на Смолян Дора Янкова и бившият зам.областен управител на София от НФСБ Николай Марков също са членове на СИНПИ.Ексдепутатката и бивш кмет на Смолян Дора Янкова и бившият зам.областен управител на София от НФСБ Николай Марков също са членове на СИНПИ.

 

“Чуваме само думата проблеми, проблеми, проблеми. Всеки от тези хора е познат в своето житие битие, постигнали са академични висоти, били са в различни сектори, и са от целия политически спектър – от ляво, през център, до дясно. Казаха, че сме направили правителство. Може да изглеждаме така предвид експертизата. Хора, които искаме да работим за укрепването на държавата предвид кризите, в които сме изпаднали”, каза още Паргов.

 

Трябва да мислим повече за бъдещето, защото ако искаш да ядеш хляб утре, трябва да посееш семе днес, ако искаш да има път утре, трябва да го построиш днес, обясни един от учредителите на проекта Валентин Николов. Той разказа случай от средата на миналия век, когато ЦРУ възложило на учени да разработят стратегия за развитието на света през XXI век. В доклада им било записано, че ще управлява не тази страна, която е силна във военната сфера, а тази, която може за изхрани населението си.

Целта ни е да се провокира разговор за бъдещето, за България след 20-30-50 години, да дадем вижданията си за отделни сектори. Не ни слагайте етикети, но имаме големи амбиции, обясни Николов.

Сред учредителите на СИНПИ са още ексдепутатката и бивш кмет на Смолян Дора Янкова, икономистът и преподавател проф. д-р Боян Дуранкев, бившият министър на инвестиционното проектиране в кабинета “Орешарски” проф. арх. Иван Данов, ексдепутатът от БСП доц. д-р Николай Цонков, историкът доц. Димитър Генчев, шефът на Тракийския научен институт чл. кор. проф. дфн Васил Проданов, акад. Васил Сгурев, проф. д-р Веселин Благоев.

Членове на Общото събрание на СИНПИ са и проф. д-р Андрей Захариев, доц. Боряна Бужашка, Васка Пенкова, Георги Георгиев, Дончо Атанасов, ген. Евгени Манев, Живко Живков, проф. д-р Захари Захариев, проф. д-р Здравко Попов, Ивайла Давидова, Иван Айолов, Иван Атанасов, ст. н. с. д-р Лъчезар Костов, Мирослав Дамянов, Мирослав Каракашев, Мирослав Стефанов, Михаил Михайлов, Николай Карафизиев, проф. д-р Петранка Троянова, Пламен Милев, проф. д-р Стоян Проданов, Слави Аспарухов и др.

 

24chasa.bg

 

Мисията ни е да бъдем свързващо звено между държавата, различните социални групи, граждански и браншови организации в намирането на решения за държавното управление и с основен акцент демографската криза, обясни Паргов.

Източник: Bunt.bg

Още от Oбщество