COVID-пандемията може да бъде овладяна бързо, ако ваксините бъдат справедливо разпределени

Oбщество

Пандемията от коронавирус може да бъде поставена под контрол само за няколко месеца, но това не се случва, защото няма справедливо разпределение на ваксините и ресурсите. Това заяви в изявление генералният секретар на СЗО Тедрос Гебрейесус. По думите му богатите държави ваксинират всички, а в бедните нямат ваксини за никого. Д-р Гебрейесус припомни, че СЗО вече е призовала да се създаде център, в който производителите на иРНК ваксини срещу COVID-19 да предадат ноу-хауто си и така да се увеличи производството ваксините за страните с ниски и средни доходи.

Според СЗО дискриминацията при имунизациите води до притеснителните нива на заразяване и смъртност по света. Само преди ден официалната статистика отчете общо 3 милиона починали. А някои от най-големите страни по света като Индия и Бразилия се борят с голяма вълна на вируса.

„През миналата седмица броят на новозаразените в този период се увеличи за осми пореден път. Бяха докладвани 5,2 милиона нови случая. Никога не сме имали толкова много. За пета поредна седмица се увеличиха смъртните случаи. Вече подминаха 3 милиона. Първия милион беше достигнат за 9 месеца. Вторият за 4 месеца. За третия трябваха само 3 месеца”, каза генералният секретар на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Източник: Zdrave.net

Още от Oбщество