Обирджия на инкасо автомобил в столичен мол отива на съд

Oбщество

Софийската градска прокуратура е предявила обвинението и всички материали по разследването на мъж за участие във въоръжен грабеж, извършен през 2016 г. в столичен търговски център на бул. „Цариградско шосе“.

В хода на досъдебното производство е било установено, че около 10:30 часа на 22 февруари 2016 г. на паркинг в търговски комплекс „The Mall“ в столицата, обвиняемият Иван Петров в съучастие с Петър А. отнели чужди движими вещи от инкасо автомобил.

За целта той употребил сила и заплашване спрямо служител в охранителна фирма. Насочил срещу него автомат „Калашников“, произвел пет изстрела и го ударил в гърба.

Извършителите на грабежа взели платнен чувал с парична сума в левове и друга валута, златни монети и злато (скрап). Общата им стойност възлиза на 400 000 лева.

До съпричастността на 33-годишния мъж към това престъпление и привличането му към наказателна отговорност се е стигнало в хода на разследване по друго дело – убийство в района на езеро Вая през 2019 г., в промишлена зона „Север“ в Бургас.

Разследващите са открили оръжието, използвано по време на грабежа, което е било без сериен номер. Впоследствие обвиняемият Иван Петров убил с него съучастника си Петър А. За това престъпление той е признат за виновен на първа съдебна инстанция с наложено наказание 18 години „лишаване от свобода“ от Бургаския окръжен съд.

Извършителите на грабежа в столичния търговски център са били разкрити в резултат на сравнителен анализ на гилзите, открити на местопрестъпленията в София и Бургас и биологичен материал.

 

Още от Oбщество