Как хирургът проф. Асен Балтов с по 600 операции годишно стана излишен?

Oбщество
© БГНЕС

Ръководството на „Пирогов“ отстрани вчера хирургът проф. Асен Балтов с по 600 операции годишно, защото не можело да работи с него. Уволнението стана в първия ден, след като лекарят се върна на работа след болничен отпуск и прекара четири часа в операционна зала.

Наследникът му на ръководния пост в „Пирогов“ Иван Поромански го извикал, за да му съобщи, че не иска и не може да работи с него.

„Той откъде знае, че ще работи с мен, след като до 17 септември се приемат документи за нов шеф на „Пирогов“, попита риторично проф. Балтов.

Хирургът бе отстранен като шеф на „Пирогов“ преди два месеца, но продължи да оперира, защото е най-добрия хирург-ортопед в България с тясна специализация в раменните травми. Този вид травми са честа причина за ранна инвалидизация и неговата експертиза в най-голямата спешна болница у нас бе безценна за пациентите с подобен вид страдания, припомня „24 часа“. Проф.Балтов вече е получил предложение за работа в частна болница, но вероятно достъпът на спешни пациенти до висококвалифициран хирург ще е по-труден.

Пресцентърът на Министерството на здравеопазването съобщи, че министър Стойчо Кацаров не знаел за уволнението и това били трудовоправни въпроси в „Пирогов“. Колеги на проф. Балтов, обаче, смятат, че най-вероятната причина за отстраняването му е конфликт с министър Кацаров. служебният здравен министър първо прати проверка от здравната каса в „Пирогов“ за т.нар. пациенти фантоми с ковид. Кацаров дори лично поведе битката срещу болницата, като показа документи, че е лекуван от цироза и е лежал в „Пирогов“, а това не се било случвало.

Самият Балтов отговори на обвиненията, като ги нарече лъжа и обясни, че Кацаров имал постковид симптоми, а черният му дроб бил много зле. Това наложило лекарският екип да го запише по клинична пътека за цироза, защото няма пътека за чернодробни усложнения от ковид, а здравният министър „излъгал, че не е лежал в болницата, защото бил приет заради ковид пневмония през декември“. Спорът между двамата тогава завърши с предупреждение, че здравният министър ще бъде даден на съд.

Именно заради този скандал в средата на юли проф. Балтов бе освободен от поста директор на „Пирогов“, което доведе до  протести на негови колеги. Хирургът научи от журналисти, че е отстранен, защото никой от здравното министерство не му се бе обадил или писал, за да го информира.

Политическата разправа с директора Балтов, част от НОЩ и придружавал в джипката премиера Бойко Борисов, е обяснима. Разправата с хирурга Балтов, обаче, е опасен симптом за случващото се в държавата във вреда на пациентите. Още след като беше отстранен от директорския пост, пациенти се оплакаха, че не получавали необходимото внимание от персонала, защото са пациенти на бившия директор.

Лекари коментират още, че импулсът за уволнението на изявения им колега е бил слухът, че може да е кандидатът на ГЕРБ за президент.

Наследственият лекар бе през цялото време на първа линия срещу ковид и веднага даде личен пример, като се ваксинира с първите пристигнали у нас ваксини, макар и да беше преболедувал заразата още в първата ѝ вълна. Със седмици нощуваше в офиса си, за да предпази семейството си от заразяване. В битката с болестта обаче бяха впрегнати децата му. Докато в разгара на все още непознатата пандемия мнозина се страхуваха да се доближат до „Пирогов“, порасналият му син бе сред първите доброволци със скафандър, гащеризон и пръскачка в ръце. По подобен начин Балтов навлиза за пръв път в медицината. Като студент в Медицинския университет по свое желание става санитар на половин щат в клиниката по детски изгаряния, давал нощни и целодневни дежурства в почивните дни. Пътят му е предначертан, след като е шесто поколение лекар. Дядо му е лекар по УНГ, чичо му е проф. Иван Цонев, лекувал дълги години в ИСУЛ и преподавател, а прадядо му проф. Владимир Алексиев поставя началото на клиничната фармакология у нас, като става декан на Медицинския факултет в началото на миналия век. Другият му прадядо пък е хирургът д-р Георги Золотович, който е първият директор на гарнизонната болница, която днес наричаме ВМА.

Почти цялата кариера на проф. Балтов преминава в „Пирогов“. С малки прекъсвания е бил и във ВМА. Натрупва опита си с по 500-600 операции годишно. Неведнъж се е случвало да намести извадено рамо или да оправи и някоя друга травма, докато е на почивка в Царево.  

Още от Oбщество