МВР: Зърнопроизводители няма да протестират в центъра на София днес (обновена)

Протест на зърнопроизводителите в центъра на София днес няма да има, заявиха от Министерството на вътрешните работи

Новини
© БГНЕС

Информацията идва на фона на заплахи, че тежка техника на входа на столицата ще чака да изтече ултиматума към правителството в 15 ч., а след това ще влезе в града. 

След проведена среща с инициативния комитет на протестиращите зърнопроизводители в МВР е било постигнато съгласие за свободно изразяване на гражданска позиция, без нарушаване на обществения ред и затрудняване на движението в столицата, посочват от МВР.

 

Протестиращите земеделци настояват да бъде спрян вносът от Украйна не само на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, но и на мляко, месо и мед. Също и незабавно да бъде изплатена държавната помощ на тези, чиито площи са пропаднали напълно.

 

Обявени са безсрочни ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие. Демонстрациите избухнаха след като парламентът прие предложението на правителството да бъде премахната блокадата върху вноса на украинско зърно, която бе наложена от служебното правителство през пролетта по примера на още четири европейски държави. Основните опасения на зърнарите и тогава, и сега е, че вноса на украинско зърно ще доведе до загуби за родните производители. 

Източник: Frognews

Още от Новини