Повече пари и нова схема за възстановяване на разходите в киното

Kултура

Финансирането на националното филмопроизводство ще бъде увеличено и ще бъде създадена нова схема за възстановяване на разходите във филмовата индустрия у нас. Промените в Закона бяха гласувани от Парламента на второ четене.

Създават се две нови комисии за оценка на проекти, за възстановяване на разходи за фестивали и културни прояви, с оглед на регламентиране на схеми за държавна помощ. Всяка от тях да бъде с по петима членове, като и двете включват по двама външни експерти, а останалите членове са служители на Националния филмов център и на Министерството на културата.

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов заяви, че промените в закона са дългоочаквани:

"Днес сме свидетели на безпрецедентен в последните 30 години закон, който за първи път осигурява на българското кинопроизводство средства, каквито досега то не е ползвало. За кино с този закон ще има 41 милиона лева - нова форма, в която ще има повече средства за кинопроизводство, по-прозрачна отчетност".

Още от Kултура