Доц. Александър Христов: Напоследък политиците говорят на шльокавица

Петков и Василев са посипани със звезден прах, а това може да бъде бомба със закъснител, казва експертът по комуникации

Анализи

„Имаме чувството, че напоследък политиците говорят на шльокавица.“ Това каза в интервю за БНР доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Дебатите в 46-ото НС бяха изключително слаби като съдържание, отчита доц. Христов.

Традиционно президентските избори привличат повече избиратели, затова и вероятно изборите бяха насрочени 2 в 1, каза Александър Христов. По думите му ако изборите не бяха 2 в 1, избирателната активност за парламент щеше да е доста ниска.

Румен Радев влиза в надпреварата с една обиколка напред, с достатъчно добра преднина, смята Христов.

Това с Петър Стоянов беше предизвестено, беше някакъв фишек, форма на отклоняване на вниманието, на енергизиране на обществото – да говори, да започне да мисли по тази тема.“

Виждаме напоследък, че какъвто и нов кандидат да бъде представен, той много бързо може да бъде „оглозган“ от общественото мнение, може би затова политическите сили отлагат и търсят подходящи кандидати, отбеляза още Александър Христов в предаването „Преди всички“.

Запитан има ли ход към президентска република той посочи, че всеки проблем на парламентаризма повдига темата за президентска република, но „това е в полето на говоренето и едва ли може да се превърне в някакви действия“.

В комуникациите, както и във физиката, всяко действие има равно противодействие, каза още в анализа си Александър Христов, визирайки „твърдоглавието на сценаристите“ и невъзможността да се стигне до разбирателство в 46-ото Народно събрание.

Относно евентуалния политически проект на т.нар. харвардски отличници в служебния кабинет – министрите Кирил Петков и Асен Василев, доц. Христов коментира:

Те в момента са посипани малко със звезден прах, а такава ситуация е бомба със закъснител. Капитализацията на един такъв имидж в политически проект е доста несигурна.“

Сигурно е обаче, че биха отнели гласове и от ДБ, и от ИТН, и от БСП заради етикета пропрезидентска партия, допълни Александър Христов.

 

„Което пък ще доведе до още по-голяма фрагментация, което няма да е от полза и за самите тях. Те са двама, а за политически проект им трябват още доста хора, да достигнат до тези хора. И двамата са „софиянци“, те са харесвани, правят неща тук, в София, но трябва да стигнат до много по-големи маси избиратели, което е доста трудно за краткия период от време. Така че тук има много въпросителни.“

Източник: БНР

Още от Анализи