При избори днес: ГЕРБ-СДС-22,3%; ПП-15,8%; БСП-15,1%; другите между 10 и 12%

Анализи

Собствено предизборно проучване на Центъра за анализи и маркетинг показва, че в новото Народно събрание биха влезли шест политически формации, но има и шанс за седма. Коалицията ГЕРБ - СДС води със 7 процента пред ПП "ПП" – 22,3 на сто срещу 15,8%. Трета политическа сила към момента се очертава да е БСП с 15,1 на сто, „Има такъв народ“ – 12,3%, „Демократична България“ – 11,8% и ДПС – 10,3 процента.

Под чертата засега остават ИБГНИ, „Възраждане“ и ВМРО, каза директорът на агенцията Юлий Павлов. Коалицията ИБГНИ ще получи 3,2%, „Възраждане” – 2,5%, а ВМРО – 1,2%.

„Мисля, че всички се убедиха, че това да си първи не значи да си победител. Или ако някой си го тълкуват като победа, това ще бъде пирова победа. Структурата на Парламента не е по-различна, отколкото на предишните парламенти. И за какво ще трябва да се разберат - трябва да се разберат за правителство в мандата на „ПП“, коментира Павлов.

„52% са твърдо решени да гласуват, а под 50% със сигурност ще гласуват”, заяви още Юлий Павлов. Той посочи още, че броят на гласоподавателите в чужбина е намалял драстично:

„Реалните избиратели са само от България. От чужбина гласуващите са само 100-150 хил. за разлика от предишните избори. Позитивизмът намалява”, добави Павлов.

Относно президентските избори Юлий Павлов беше категоричен, че втори тур ще има и че балотажът ще е между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков.

Изследването на Центъра за анализи и маркетинг е проведено в периода 22-26 октомври и е финансирано със собствени средства на агенцията.

Още от Анализи