Как Агенцията за подслушване събира информация за „интересни на президента Радев лица“ за изборите

Анализи

Българските специални служби, по-специално Държавната агенция „Технически операции“-ДАТО, са впрегнати за осигуряване на победата на Румен Радев в предизборната кампания. Това съобщиха за Breaking.bg техни служители, възмутени от факта, че агенцията за подслушване и проследяване е превърната в политическа бухалка на Бойко Рашков, Пламен Узунов и Румен Радев.

Както Breaking.bg писа на 7 ноември скандалното политизиране на спецслужбите, нещо напълно недопустимо в демократичния свят, стана възможна благодарение на чистките и „изчегъртванията“ в тях през април и май 2021 година, проведени от временния силов вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков.

ДАТО бе овладяна от семейния приятел на Рашков Бисер Борисов. Той е зет на червения о.з. генерал Стоимен Стоименов, началник отдел в Главното политическо управление на БНА, служител на отдел „Военно-административен“ на ЦК на БКП и зам.-директор на РУМНО.

Стоименов е личен приятел с Бойко Рашков. В предизборната кампания целият ресурс на ДАТО е впрегнат да осигури преизбирането на Румен Радев. С не дотам законни средства. За какво става дума ?

За втория тур на президентските избори в ДАТО-Пловдив е създадена организация чрез подслушване и проследяване да се събира информация за „интересни на президента Радев лица“. Това са хора от щаба на опонента на обитателя на „Дондуков“№2 Проф. Анастас Герджиков и подгласничката му полк. Невяна Митева. Както за привърженици на ГЕРБ, участващи в кампанията на професора.

Събира се всичко клюки, информация от СРС, неясно доколко законна, движение на обектите, тяхното поведение, изказвания и т.н.

Процесът се контролира от назначения от Рашков за шеф на ДАТО-Пловдив Благовест Петров. Петров е протеже на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, партиен враг на Корнелия Нинова и доверено лице от най-близкия кръг на президента Румен Радев.

Според публикации в различни медии Радев членува в масонската ложа „Слънце“ на Гергов. Членове там са и скандалните съветници на президента Пламен Узунов, разследван от прокуратурата и получател на подаръчни комплекти в ресторанти и Николай Копринков.

Събраната информация за „оперативно интересните на президента лица“ от ДАТО се предава на Стоян Камовски, бивш служител на ДАНС, пенсиониран миналата година, твърдят източниците на Breaking.bg. Камовски е в предизборния щаб на Румен Радев за Пловдив и Пловдивска област. Той също е доверено лице на Георги Гергов и личен приятел на Николай Петров, назначен от Гергов за шеф  на ДАНС-Пловдив.

Шефът на ДАТО-Пловдив е включил в събирането на нерегламентирана информация за Радев и началниците на отделите „Подслушване“ Васил Анастасов и на „Проследяване“ Атанас Василев. За контрола на работата на ДАТО-Пловдив отговаря….Маринела Белева. Дамата е главен секретар на Държавната агенция „Технически операции“. Но…с много любопитна биография.

Тя е магистър по „Счетоводство и контрол“ от ВФСИ „Д. А. Ценов“ – Свищов. Притежава допълнителна квалификация „учител“ от ТУ-Габрово, но кариерата и започва в ДАНС като зам.-директор на дирекция бюджет. Когато Цветлин Йовчев е избран за министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски Белева е докарана в МВР първо като съветник на министъра, после за един ден, без конкурс, заема висшата ръководна длъжност директор на Специализираната административна дирекция „Планиране и управление на бюджета” на МВР. С ранг „комисар”. Това предизвиква скандал, последван от разследване на Би Ти Ви. Дейността на Белева като главен финансист на МВР е крайно печална, припомнят полицаи.

В МВР след нея останаха 200 мн. лв. дефицит, опасност полицаите да не получат заплатите си, закриване на ведомствените столове и опит храненето на униформените да става с кетъринг от фирми на модела „КОЙ”. След Белева няма дърва за огрев на полицаите, командировани на границата, няма пари дори за гуми за патрулните автомобили. Липсата на средствата се установява и след финансов одит, поръчан от служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.

На 5 август 2014 г. в последния си ден като вътрешен министър Йовчев освобождава Белева и тя заема същата позиция….. в ДАТО. Ръководител на ДАТО е кадърът на ДАНС и библиотекарската групировка около кръга „КОЙ” Цветан Китов.

По време на първото служебно правителство на Радев Пламен Узунов става министър на вътрешните работи, а Маринела Белева е назначена за заместник-министър на МВР. После е върната в ДАТО първо като държавен служител, а после като главен секретар. Белева е особено близка със сегашния зам.-вътрешен министър Емил Ганчев.

Както виждате всички пътища водят към Пламен Узунов, респективно Румен Радев. В момента българските специални служби се командват от четворката Радев-Рашков-Узунов-Цветлин Йовчев. В ДАТО продължават кадровите чистки и назначаването на компрометирани хора и такива със съмнителни качества, но приближени на четворката.

Последното такова е поставянето на Ивайло Рангелов за шеф на дирекция „Проследяване“ в ДАТО. В агенцията цари страх и объркване на служителите, принудени да изпълняват политически поръчки от тези, които говорят за морал, борба с мафията, честност и почтеност.

Още от Анализи