Тренд: ГЕРБ се откъсва пред ПП, силен финален спринт за "Възраждане"

Анализи

6+2 партии влизат в 48-то Народно събрание. Това сочи проучване на "Тренд", проведено в периода между 21 и 27 септември сред 1001 пълнолетни граждани.

Посочва се, че на прага на предсрочните парламентарни избори дистанцията между първите две политически формации се увеличава.

ГЕРБ-СДС утвърждава първата си позиция с 25.7% от гласуващите, докато при "Продължаваме промяната" ерозията в обществената подкрепа не спира в рамките на предизборната кампания, достигайки 16.4% в седмицата преди изборите, отчитат от социологическата агенция.

При "Възраждане" се регистрира силен финален спринт, като партията на Костадин Костадинов се изкачва на трета позиция с 13.9% подкрепа от гласуващите.

Следва ДПС с 11.9% от гласуващите. Според "Тренд" обаче Движението има потенциал да повиши относителната си тежест заради вота от чужбина.

8.7% от гласуващите декларират, че ще гласуват за БСП, а 7.6% - за "Демократична България".

Близо до парламентарната бариера, но все пак над нея остават "Има такъв народ" и "Български възход", с резултати съответно 4.4% и 4.2% от гласуващите.

Под прага за влизане в Народното събрание остават "Изправи се, България" (2%) и ВМРО-БНД (1.2%).

Сред възнамеряващите да гласуват на предстоящите избори 72% заявяват, че твърдо са решили за кого ще дадат своя глас, докато 26% все още се колебаят.

Още от Анализи