Доц. Буруджиева с гореща версия за истерията на ПП и ДБ срещу хартиената бюлетина:

Новите партии са притеснени, че може да се състави правителство без тях

Анализи

Повечето държави, да не кажем огромна част от ЕС, гласуват с хартиена бюлетина. Да кажеш, че хартиената бюлетина е „унищожение на демокрацията“ е тежка манипулация, защото не отговаря на никаква действителност. Иначе трябва да приемем, че всички тези държави са недемократични и само България е крайно демократична и дава еталон за демокрация. Така коментира пред ПИК TV споровете в пленарна зала по темата с хартиената бюлетина между политическите партии политологът доц. Татяна Буруджиева.

По думите ѝ в държавите, където има възможност да се гласува по различни начини, хората могат да избират – който иска с хартиена бюлетина, който иска електронно, който иска с машина. Тя бе категорична, че в демокрацията едно от най-важните неща и най-голяма ценност е възможността за избор.

„Да се вкопчиш в една технология с аргументите, че другата може да се манипулира или да се купуват гласове, не го разбирам. То и машинното гласуване може да бъде корумпирано така да се каже. Принципът на демократичния избор е, че гражданинът трябва да има възможност да контролира целия процес на гласуване. Затова има комисии, наблюдатели, затова има тъмна стаичка, за да може човек да бъде сам и без въздействие да може да гласува и никой да не може да му види гласа. Затова има множество правила и закони. Изборният кодекс е закон, който ни гарантира тези неща“, обясни доц. Буруджиева.

Според нея невъзможността да се справиш с някакви аномалии и да прехвърлиш това върху технологията, казвайки, че машините единствено дават честен избор, е неправилно.

„Ние се доверяваме на няколко експерти, които на всичко отгоре разполагат с всички възможности да напишат каквито искат резултати във файловете. Достатъчно е да видим всичките аргументи, видеа, клипове и обучения, които в САЩ са направени, за да се откажат от машините. Някой да твърди, че машините са единственото нещо, което може да ни гарантира избори, които да не са манипулирани, а видите ли хартиената бюлетина непременно води до манипулация на изборите, това е просто повече от тежка манипулация и опит да се манипулира общественото мнение“, категоричен е политологът.

Според нея битката по темата е повече комуникационна, чрез която една част от политиците се опитват да защитят образа си на прогресивни партии, свързани с бъдещето. По думите й ни вкарват в битки, характерни за 18 век – „човекът срещу машините“.

„Не е валиден и аргументът, че хората не отиват да гласуват, защото се притесняват от машините. Не е така, но според мен машините са добро оправдание както за едните, така и за другите. Аз обаче съм силно притеснена, когато една политическа партия или политици се вкопчват в един вариант на решение. Това означава, че този вариант на решение за тях е жизнено важен. Почвам да си мисля, че тези партии няма да могат да оцелеят и да имат тези резултати, ако има хартиена бюлетина“, коментира Буруджиева.

Според нея не е случайно, че в Германия конституционният съд е забранил машините и не е случайно, че в Европа не се използват. Политологът припомни, че е била в работната група по въвеждане на машините в гласуването и тяхното тестване, но никога пред нея не е стоял въпросът за премахване на хартиената бюлетина.

„Винаги въпросът е бил хората да имат повече възможности и повече избор. Тези, които смятат, че техният вот ще бъде по-добре отчетен от машините, да си гласуват с машини. Тези, които вярват, че другият начин на гласуване ще отчете по-добре техния вот – да гласуват с хартиена бюлетина. Защо технологията непременно трябва да е по-добра от човека? Нали техните хора са в тези комисии и са наблюдатели? Защо са тези камери? Човек стои зад технологията и технологичните средства, нали така? Това оскъпява страшно изборите. Хем има наблюдатели и всички знаем, че няма доброволчески труд и на тях им се заплаща. Вижте резултатите от секциите, където се е гласувало с хартиени бюлетини. Там не побеждава БСП, за да твърдим, че БСП за това иска хартиени бюлетини, защото нейните избиратели иначе не искат да гласуват, там пак печели „Продължаваме промяната“. Аз не разбирам какъв е проблемът“, изуми се доц. Буруджиева.

Според нея с този спор се поставя фалшива разделителна линия между демокрация и недемокрация. Тя напомни, че откакто е започнал този парламент, битката е да се показва как някой създава фалшиви мнозинства по различни теми и да се внушава, че това е страшно и разрушава демокрацията. Според нея това е, защото в новите партии витае притеснение, че някой може да състави някакво правителство без тях.

„По-важният въпрос е да накараме хората да отидат да гласуват и да направим така, че да гласуват, а не дали ще гласуват с хартия или с машина. Пет месеца ще имаме предизборна кампания в парламента. Ако се състави правителство, както се казва – добре и това е вероятно аргументът на президента да бави, но ако не се състави, по-добре е изборите да не са посред зима, защото аргументът е, че това ще накара хората съвсем да не излязат да гласуват. Аз лично смятам, че отиването да гласуваш не зависи толкова много от годишните времена, нито от празниците. Не датата на изборите ще накара хората да отидат да гласуват, а онова, което могат да им предложат партиите. Партиите вече две години им предлагат едно и също и не могат да предложат нещо драматично различно, а българите вече две години им казват: „Вижте, вие трябва да се стегнете и да си свършите работата, няма ние да ви подредим в удобството да си направите правителство“. Следващите избори ще са същите и според мен част от липсата на активност е в това, че хората си казват „колко пъти трябва да отида, да гласувам и да му кажа едно и също нещо на този политик, колко пъти трябва това да стане?“. Това е като едно не просто непослушно дете, а като дете, което не желае да слуша“, добави доц. Татяна Буруджиева.

ПИК 

Още от Анализи