Правителството ще падне за един ден заради цените на тока

Анализи

На 1 януари, когато се актуализират цените за домакинствата, което и правителство да управлява, ще падне за един ден. Това прогнозира енергийният експерт Боян Рашев пред БТВ, който алармира, че ни чака тежка енергийна криза. Природният газ е основната причина за поскъпването на тока в Европа, но това се дължи на дългосрочни процеси. Не се инвестира в проучванията, търсенето и добива му. Европа дълго време си мислеше, че ВЕИ-тата могат лесно да заменят природния газ и въглищата. В момента виждаме, че не могат.

„Факторите, които покачват цената на тока, са общоевропейски. В края на юли имаше проблеми на наша територия, тогава си имаше наш пик. След това ТЕЦ „Марица изток 2“ тръгна и нещата се нормализираха“, добави той.

Според енергийния експерт с тези цени на тока Европа не е място, където може да се произвежда, каквото и да е. Тя става абсолютно неконкурентна и за всички ще бъде много скъпо.

„Свързаният електроенергиен пазар на ЕС ще се разпадане и отделните държави ще си защитават икономиките. Цените на въглеродните квоти трябва да се свалят. Има много механизми, ЕК може да го направи“, прогнозира още екпертът.

Рашев обясни, че огромна част от енергията на АЕЦ „Козлодуй“ отива на регулирания пазар, за да се държи ниска цената за домакинствата.

 

Източник: Zashtoto

Още от Анализи