Сметките на държавата не излизат. Кои са рисковете пред Бюджета?

Анализи

Излиза ли сметката на Министерството на финансите и какви са рисковете за Бюджета до края на тази година? Журналистите Таня Петрова и Стефан Антонов направиха анализ в предаването "Преди всички".

Ще има проблеми с някои приходни пера в Бюджета. Най-основните притеснения в момента са постъпленията от ДДС. Много е вероятно планираните приходи да не постъпят до края на годината. Много голям риск има и по линия на европейските средства по ПВУ. Ако в приходната част зейнат дупки, ще имаме много трудности в реализирането на Бюджета, поясни Таня Петрова.

Сметките не излизат най-вече, защото миналата година са заложени твърде големи разходи. Сигналът за това на финансовия министър  Росица Велкова миналата година беше игнориран, след това я обвиниха в саботиране на еврозоната. Заканиха се да съберат повече пари. Ще се спестят разходи в сферата на държавните инвестицииЩе го видим този мач и този есен, смята Стефан Антонов.

Има предел на приходите, които могат да се събират през тази данъчна система. Всяка година МФ се опитва да измисля хитрости, влезли сме в сферата на данъчната екзотика. При плосък данък особена данъчна политика няма как да се води. Този тежък разговор предстои, защото разходите на държавата не могат да се поберат в тази данъчна рамка, коментира Таня Петрова пред БНР.

Когато имаш разминаване на приходите с разходите и опитваш да го свиеш на 5 милиарда, а обмисляш данъчни промени за 30 милиона леватова са трохи, заяви Антонов.

Имаме прекалено голям проблем, за да се решава с такива малки приходни мерки, подчерта и Таня Петрова. По думите ѝ "цели системи седят с огромни дефицити и в един момент това ще стане необслужваемо като разходи".

 

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

 

Финансовото министерство се опитва да изкара на светло прикрити трудови договори, маскирани като граждански, но и това е много критикувано предложение, което според нея няма да мине. Има предел на солидарността и трябва да се върви внимателно по този ръб, посочи Петрова относно осигурителните прагове за високо платените професии.

"Имаме структурен проблем, заложен миналата година за петилетка напред. Той не може да бъде решен с лаладжийство, да изтръскаме някакъв чувал, да намерим някакви скрити пари. Не е мислено как разходите ще се финансират с нови приходи", изтъкна Стефан Антонов.

Ако не постъпят парите по ПВУ, ще има касов разрив, категоричен е той. Вторият проблем по думите му означава по-малко пари във фискалния резерв. Отиваме на свръхдефицит и по методиката пред Брюксел за еврозоната, това се дъни, категоричен е Антонов.

С парите по ПВУ ще се покрият разходи в държавния бюджет. Ако те обаче не дойдат, финансовото министерство ще се чуди как да закърпи бюджета в последния месец на годината, а това няма как да стане, освен с шмекерлъци, заяви Таня Петрова.

Вървим много уверено към провал на ПВУ. Хоризонтът за реализация е 2026 г. Това са тежки инвестиции. Няма да можем да усвоим много голяма част от тези безвъзмездни средства, изрази мнение тя.

Когато не ти стигат парите, за да си разплатиш задълженията през текущите приходи, ги търсиш или през спестявания, или през заеми, каза още Стефан Антонов, като очерта опасността ако покрием дефицита в рамките на 3%, фискалният резерв в края на годината да се окаже много близо до санитарния минимум от 4,5 милиарда лева, което е предпоставка за финансова уязвимост на държавата. Той обърна внимание и върху покачването на лихвите.

"Защо се бави тегленето на заема? Защото финансовият министър не знае колко ще ни бъде голям дефицитът. За това време, за което чакаме, покачването на лихвите е 0,75 процентни пункта. Ако са 5 милиарда заем, както се планира, към 400 милиона ще ни бъдат допълнителните разходи за лихви. Кому беше нужно да си причиняваме това?"

"Не очаквам да видим особени нови политики в Бюджета за 2024 г., което е жалко. Живеем в условия на извънредност в последните две години", обобщи Таня Петрова.

Източник: БНР

Още от Анализи