Режат пипалата на октопода ГЕРБ в Русе

Европрокуратурата разследва 3 фирми, близки до бивш депутат

Анализи
© narod.bg

Петър Стефанов

С парите от Европа шега не бива. Както и да се правят фиктивни обучения, защото Европрокуратурата е особено взискателна и методична при проверките си. И отърване няма, а санкциите са тежки – заличаване на дружества, конфискация на имущество и ... затвор. Май от това най-много ги е страх вече по-бившите управляващи. А практиката показва, че въпреки че вече няма Специализиран съд и Специализирана прокуратура, които бяха обвинявани, че са бухалка, европрокурорите на Кьовеши не прощават.

И ако на национално ниво Бойко Борисов е готов да седне на масата за преговори с всички, един ден да обещава едно, на следващия друго, само и само да не го закачат, на местно ниво, сегашни и бивши високопоставени фигури в ГЕРБ, все още продължават да са първи на опашката за европрограми, да раздават проекти на близки до бившата власт дружества, които спонсорират или са спонсорирали партията. Да, сега са се поснишили, изчакват бурята да попремине, ще „стиснат дупета“, както ми каза преди време един бивш депутат и регионален лидер на ГЕРБ в Югозапада, за да могат да атакуват Плана за възстановяване с нови сили и празни сметки. Но забравят нещо много важно – лидерът им е готов да ги жертва още при най-малкото съмнение, още в начален етап на проверките, само и само Той да остане чист. И неопетнен.

В „Буревестник“ стартираме рубрика, в която периодично ще публикуваме кой какво е прибирал от поръчките и програмите на местно ниво в силните години на ГЕРБ, когато бяха на власт близо 12 години. И ако някои от големите измами за милиони вече са известни на публиката у нас (пътища, газ, горива), ние ще обърнем внимание на по-малките – между 200-300 хиляди и 700-800 хиляди лева – все пак говорим за регионални схеми. За една такава в Русе е разследването ни, както и вече на Европейската прокуратура. Защото Европа не обича да бъде лъгана. Разследването ни, както и на Европрокурорите, е за 3 дружества, които може би фиктивно са провеждали обучения в периода 2018-2019 – „Хотел Космополитан“ АД, „Инфрабулпак“ ЕООД и „Агенция Щит“ ЕООД.

На сайта на „Хотел Космополитан“ АД гордо стои новината, че дружеството “е бенефициент по договор № BG05M9OP001-1.021-0281 с наименование „Повишаване на знания и умения на заети лица - гаранции за европейско обслужване“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-1.021 „Обучения за заети лица”.

Информация ТУК

За успешното изпълнение на планираните дейности се разчита на финансовата подкрепа на ЕСФ, чрез процедура "Обучение за заети лица" по ОП "Развитие на човешките ресурси". Общата стойност на договора е за 212 795 лева, продължителността на проекта 15 месеца – между април 2018 и юни 2019 г. По наша информация са проведени обучения по „Организация на обслужването в хотелиерството“ на 63 души, както и обучения по английски език. Интересното е друго – в Съвета на директорите на „Космополитан“ е цяло семейство - Красимир Даков, Борислав Даков и Христина Дакова. А още по-интересното – Красимир Даков е бил много близък с бившия депутат от ГЕРБ и регионален координатор на партията Пламен Нунев. Двамата вече не са в добри отношения свидетелстват русенци, но в периода 2013–2019 демонстрираха отлични такива.

Красимир Даков и Пламен Нунев когато демонстрираха близки отношения

Още през 2014 ДАНС подхвана обръчите от фирми, свързани с ГЕРБ, като една от проверяваните фирми беше „Крис груп“. Собственикът й Иван Павлов е кумец на основния спонсор и член на ГЕРБ Красимир Даков, като още тогава излязоха доказателства за топлата връзка Даков – Нунев. По времето на силните му години и управлението на ГЕРБ „Крис груп“ печели поръчки за над 30 млн. лева за ремонт на сгради и строеж на улици и тротоари в Русе. В момента собственик на капитала на „Хотел Космополитан“ АД е Галимир Енчев, минаващ за „дясната ръка“ на Красимир Даков, свързан обръчите от фирми на ГЕРБ.

Над 40 души по градинарство пък е обучило дружеството „Инфрабулпак“ ЕООД с управител Стефан Стефанов. Фирмата не е неизвестна на русенци. Въпреки че капиталът от 2 лева е собственост на Елена Станьова сега, „Инфрабулпак” и „Вектор” спечелиха преди около 10 години поръчка за поддържане и облагородяване на зелените площи – общинска собственост на територията на Русе на стойност 10 416 666 лв. без ДДС. Тогава управител е Милена Кръстева, а адресът за регистрация съвпада с този на Мартин Кръстев - съосновател на проверяваната от ДАНС „Крис груп“ и е в близки отношения с Красимир Даков. Следите ли връзката. А Даков беше приятел на Нунев.

На китарата не е Васко Жабата

И още едно обучение се проверява от Европрокуратурата – по правни въпроси, стрелба, самозащита и защита. Според наша информация през „Агенция за сигурност Щит“ обучение са преминали поне 20 групи, доста от тях съставени от бивши военни на възраст между 60 и 75 години ... Голяма стрелба е била. Още повече, че май в Русе няма полигон за стрелба. От разпитаните свидетели по проверката става ясно, че 90% от „участвалите“ в обучението дори не са чували за него, но пък са разписали протоколите за отчет. Също по наша информация, която все още не е потвърдена обаче, за „обучението“ са усвоени над 500 хиляди лева. За „Щит“ също се твърди, че е близка до бившия депутат Пламен Нунев. Приближеният на Бойко Борисов дори е спряган за собственик в сянка на фирмата, макар собствеността в нея да се води на кумеца му Красимир Тодоров. А преди да влезе в Парламента за пореден път в онези години, Нунев работи именно в охранителната фирма и беше консултант по сигурност на ... Красимир Даков Подобно на „Крис груп“, „Космополитан“, „Инфрабулпак“, възходът на „Щит“ започва, след като ГЕРБ идва на власт през 2009 г. Тогава сред клиентите на охранителната фирма са повечето държавни предприятия в града – пристанището, болницата, Русенският университет.

Роднинска прегръдка между Красимир Тодоров и Пламен Нунев

Пак да припомня връзката между бившия депутат и координатор на ГЕРБ в Русе, „Космополитан“ с директор Красимир Даков, „Инфрабулпак“ със Стефан Стефанов и Мартин Кръстев и „Щит“ със собственик Красимир Тодоров. И за Европрокуратурата да напомня. И за парите по програми от Европа. И за възмездието, което май винаги идва.

Къщата на Нунев за няколко милиона лева

Още от Анализи