Нови избори - път към промяна или към задълбочаване на политическата криза?

Анализи
© БТА

При едни нови избори ще се появят още по-силни радикални движения. Такава прогноза направи пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"Тези, които трябва да намерят решение, бяха подложени на протестно електорално поведение. Борисов казва, че е по-добре да има по-партиен кабинет, защото това означава по-ясна отговорност и по-голяма стабилност. Трифонов настоява за по-експертно и неполитическо правителство. Трудно е да се каже кой от двата пътя е по-смислен за страната. Ще трябва да се намери нещо средно. Мисля, че ГЕРБ се мъчат да направят това. Вече се появиха някакви белези на пропуквания в БСП. "Величие" трябва да се пазят да не станат за смях и да не им разцепят групата. Дори ПП-ДБ нямат вътрешно единомислие по темата дали да се подкрепи такъв кабинет. Сигурен съм, че текат сондажи за получаване на по-широка подкрепа. Борисов се опитва да направи така, че всички да са доволни. Получавало му се е в годините, не знам дали този път ще успее". 

 

Първан Симеонов, снимка: БТА
Първан Симеонов, снимка: БТА

 

 

Политическият анализатор Слави Василев е убеден, че няма да има правителство.

"Този път, по който продължаваме да вървим, не може да не ни отведе към реалната промяна. На Борисов му става все по-трудно. Това е ефект на надмогване на политическата система и елит. Ако сега не се състави правителство, или ще се промени политическата система посредством промяна в изборния закон, или ще дойдат нови играчи. Гражданите не трябва да живеят с усещането, че тази задънена улица ще ни отведе в неприятни моменти и усещания. Това е нормален процес. Липсата на перспектива за сериозна промяна все още е налице. Затова две трети не гласуват. Но това не е последната спирка". 

 

Разцеплението вече не е корупция-антикорупция, а е изток-запад, отбеляза Първан Симеонов.

"Любопитно е, че "Възраждане" говорят за анти - ГЕРБ фронт. Това показва първи признаци на гъвкавост. Рано или късно "Възраждане" ще трябва да направят завой, защото иначе остават неприложими в българската политика. Трудно обаче ДБ и Костадинов биха били заедно в нещо".

Не виждам с какво едни нови избори биха подобрили картината, отбеляза още социологът. 

Василев отбеляза, че "политическите лидери започват да стават много гъвкави в своето безсилие" и посочи, че отстоява противоположната теза.  

"В момента изживяваме еволюция. Едни нови избори ще ни приближат към ситуация, в която или ще се появи нов играч, или ще се появи експертно правителство, което наистина да бъде такова. Президентът наблюдава внимателно процесите в държавата. Не може да не си прави заключение, че тази поредица от избори е своеобразно чукане на неговата врата. Дали ще излезе от президентството, за да оглави партия, е трудно да се прогнозира. Българите добре биха възприели идеята за структурна промяна на политическата система. Очевидно е, че политиците няма да се сменят. Лицата са едни и същи. Това ще има стабилизиращ ефект". 

 

Слави Василев, снимка: БГНЕС
Слави Василев, снимка: БГНЕС

 

 

Първан Симеонов обаче не е оптимист по отношение на дълбинните структурни промени.

"Нямаме сили да произведем качествена промяна. Конституционните са отрезвяващия пример. Не вярвам тези политици да имат мъдростта да мислят десет пъти преди да срежат. Нека оставим еволюцията да работи, да не променяме правилата ѝ". 

Василев вярва, че "ако има политическо водачество в лицето на нов политически лидер – (президента), който да предложи аргументирана промяна в политическата система, тогава бихме могли да видим структурно изменение". 

Източник: БНР

Още от Анализи