МВФ очаква САЩ да поддържат лихвените проценти високи до 2024 г.

Свят
© ЕПА/БГНЕС

Международният валутен фонд публикува в петък предварителните си констатации за състоянието на икономиката на Съединените щати след официална визита на мисия на МВФ в страната, като прогнозира годишен ръст на БВП от 1,7% през 2023 г., последван от забавяне на растежа до 1% през следващата година. Това забавяне вероятно ще бъде последвано от бавно увеличение на безработицата до около 4,5% до края на 2024 г.

Относно инфлацията, МВФ отбеляза, че потребителските цени ще продължат да намаляват, като същевременно фондът предупреди, че инфлацията се очаква да остане над целевия диапазон на Федералния резерв от 2% през следващите две години.

"За да се върне инфлацията твърдо обратно към целевото ниво, ще е необходим продължителен период на строга парична политика, като нивото на федералната фондова лихва на САЩ ще остане в диапазона  5,25–5,5% през тази година, след което ще се понижи към 4,9% през 2024 г.", се отбелязва още в доклада, публикуван на уебсайта на МВФ.

Коментирайки американските лихви, изпълняващият директор на МВФ - Кристалина Георгиева отбеляза, че е необходимо те да останат по-високи за по-дълго време.

Тя посочи, че е необходимо САЩ да направят повече, за да намалят държавния дълг и каза: "Имаме силно желание да видим намиране на решение по отношение на дълговия таван колко се може по-скоро".

Според нея дългът на САЩ е устойчив, но не е оптимален, като тя добави, че приходите могат да бъдат повишение.

 

"Проблемите с тавана на федералния дълг могат да създаде допълнителен, напълно избегнат системен риск както за САЩ, така и за световната икономика в момент, когато вече има видими напрежения. За да се избегне изостряне на рисковете от спад, таванът на дълга трябва незабавно да бъде повишен или да бъде суспендиран от Конгреса", се казва в изявлението на МВФ.

Кристалина Георгиева предупреди, че евентуална загуба на доверието в американския дългов пазар би довел до трусове в световната икономика.

Освен това МВФ също така представи сценарий, при който икономиката на САЩ ще се забави по-рязко, вероятно през следващата година, изпадайки в рецесия, предизвикана от по-строгата парична политика. В този случай комбинацията от високи лихвени проценти, силен щатски долар и по-рязко забавяне на бизнес активността ще има значителни отрицателни макрофинансови последици в световен мащаб, предупреди МВФ.

МВФ предупреди, че Законът за намаляване на инфлацията на САЩ, както и други рамки, приложени за насърчаване на местните продукти, могат да повлияят отрицателно на икономическия растеж на страната, потенциално изкривявайки търговията и инвестициите и предизвиквайки наказателни стъпки от нейните търговски партньори.

"Вместо да облагодетелстват местните производители пред чуждестранните, ще бъде по-добре САЩ да поддържат политиките на отворена търговия, които са жизненоважни за стимулиране на растежа", подчертава МВФ, призовавайки Вашингтон да ревизира митническата си политика и други "изкривявания на търговията“, наложени през изминалите пет години.

В годишния си доклад МВФ също така поиска от Вашингтон "да възстанови добре функциониращата система за уреждане на спорове на Световната търговска организация до 2024 г." и предупреди срещу "дискриминационни мерки", които отслабват базираната на правила търговска система.

Още от Свят