Във Великобритания предлагат ваксина срещу маймунска шарка на рисковите групи

Свят
© ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания ваксина срещу едра шарка ще бъде предлагана на гейове и бисексуални мъже. Причината е, че те са изложени на по-голям риск от заразяване с маймунска шарка, а имунизационният препарат срещу едра шарка може да помогне в борбата с маймунската. Решението беше обявено от Агенцията за здравна сигурност.

Във Великобритания има регистрирани вече 793 случая на маймунска шарка и здравните власти се надяват, че ваксината може да помогне за установяване  на контрол върху увеличаващите се случаи на заболявания с редкия вирус.

Маймунската шарка не е определяна като предаващо се по сексуален път заболяване, но може да се предаде при близък контакт по време на секс, чрез спално бельо и използвани кърпи.

От Агенцията за здравна сигурност заявиха, че ваксината "Имванекс" за едра шарка може да помогне и на хората, изложени на маймунска шарка.

Тази ваксина е ефективна срещу маймунска шарка, защото причинителят е от същото семейство вируси.

"Имванекс" е официално одобрена от британските експерти от Съвместната комисия за ваксинация и имунизация.

Междувременно националната статистика съобщи, че около една пета от хората над 75 години в Англия досега не са си поставили четвърта доза ваксина за Covid-19. Това доведе до призиви за ускоряване на ваксинирането на най-уязвимите на фона на увеличаващите се случаи на хоспитализиране.

Междувременно британското правителство съобщи, че американската компания "Модерна" ще изгради във Великобритания изследователски и производствен център за ваксини на базата на РНК.

Договорът има за цел да осигури на потребителите на британската обществена здравна служба достъп до "следващо поколение ваксини и лечения", посочва в комюнике здравно министерство на страната.

Още от Свят