След исторически балотаж Ердоган си осигури още един мандат начело на Турция

Свят

Реджеп Тайип Ердоган, който управлява Турция през последните две десетилетия, си осигури още пет години начело на държавата. Той спечели първия в историята на страната балотаж на президентските избори с над 52 на сто от гласовете срещу съперника си от опозицията Кемал Кълъчдароглу.

Хиляди поддръжници на Ердоган излязоха по улиците в различни турски градове, за да отпразнуват поредната му победа. В речта си пред президентския дворец в столицата Анкара той обеща да намали инфлацията и призова за единство:

"Сега е времето да оставим настрана всички дебати и конфликти относно изборния период и да се обединим около нашите национални цели и мечти", заяви  Ердоган, който е лидер на "Партията на справедливостта и развитието".

На първия тур на изборите формацията му си осигури мнозинство в парламента.

Кемал Кълъчдароглу, представител на обединение от шест партии, призна поражението си в кратка реч. Той заяви, че изпитва "истинска тъга за големите трудности, които очакват страната". Призова 25-те милиона турци, гласували за него, да не се отказват от борбата си за демокрация:

"Моля, нека поддържаме борбата за демокрация жива за себе си, за вашите деца, на тези избори се прояви волята на хората за смяна на един авторитарен режим въпреки целия натиск. Ще продължим да бъдем в челните редици на тази борба, докато истинската демокрация не дойде в страната ни".    

След балотажа на изборите Реджеп Ердоган ще бъде начело на Турция още един мандат, след като преодоля най-голямото досега предизвикателство. Той стана премиер през 2003 година и започна управлението си като президент през 2014 г.

Още от Свят