Русия е готова да преговаря с Украйна при определени условия

Свят

В интервю днес руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да преговаря с Украйна, но ако бъдат отчетени реалностите на терен и интересите на руската сигурност. Според него първата стъпка за преговори между Киев и Москва трябва да бъде отмяна на указа на Зеленски за забрана на диалога с Русия.

 

В Украйна силите на Киев съобщиха, че са отблъснали руски нападения на източния фронт. Руските части отново атакуват с дронове. В няколко района беше обявено предупреждение за въздушна атака. Един човек загина, а друг беше ранен при обстрела в Херсонска област.

 

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски обърна внимание на руските атаки в Херсонска област:

 

"Тези дни Русия обстрелва с особена жестокост Херсон, Берислав и села в oбласттa. Артилерия, управляеми бомби, насочени към къщи, ферми, магазини и инфраструктура. Това е умишлен терор на окупатора... Изказвам благодарност на всеки, който работи в региона на Херсон и във всички други региони, които преживяват подобни удари".

 

Според украинските ВВС няколко ударни дрона „Шахед“ са били изстреляни тази нощ от Черно море в посока Одеска и Николаевска област. Съобщено беше и за заплаха от удари на безпилотни летателни апарати във Виницка област.

 

Украинските войски са отблъснали вчера опити на руските сили да си върнат загубени позиции на източния фронт, съобщи Киев, а според анализатори, на юг украинската армия постига напредък.

 

Президентът Володимир Зеленски спомена в Телеграм за "напредване на украинските войски в Донецкия сектор", но не даде подробности.

 

Украинският Генерален щаб съобщи за въздушни удари в района и добави, че 15 града и села са били подложени на артилерийски и минометни удари.

 

В сводката си за бойните действия руското министерство на отбраната също съобщи за ожесточени боеве около Клишчеевка и пò на юг, в района на село Невелское. Според ведомството силите на Москва са отблъснали десет украински атаки в този участък.

Източник: Frognews

Още от Свят