Турция ще сменя името си

Свят
© БГНЕС

Турция е предприела кампания за налагане на турския вариант на наименованието ѝ - Тюркийе, за международна употреба, съобщиха турски медии, цитирайки директора по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун. По думите му кампанията Hello Turkiye има за цел да наложи този вариант на името. Алтун уточнява, че в циркулярно писмо от 21 декември м.г. на президента Реджеп Тайип Ердоган, се изисква използването на името Turkiye /Тюркийе/ вместо английското Turkey в надписите на стоките за износ и в комуникацията с други държави и международни организации и институции.

Турското външно министерство и други държавни институции и медии вече са въвели промяната. Английската версия на държавната Анадолска агенция и държавната телевизия TRT World също използват Turkiye.

Турското правителство планира да регистрира промяната на името от международно признатото Turkey на Turkiye през следващите седмици.

Говорител на ООН е посочил пред информационния портал Мидъл Ийст ай, че постоянната мисия на Турция е влязла в контакт с Протокола на ООН, за да провери каква е процедурата за обсъждане на смяна на името на страната. Говорителят е уточнил обаче, че досега не е имало официална комуникация по въпроса.  

Още от Свят