Украинската армия превзе ключовият град Лиман, руските войски бягат

Свят

Украинските войници влизат в град Лиман, важен железопътен възел в Източна Украйна, който бе под контрола на войските на Москва. Това обяви украинското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции, предаде БТА.

„Украинските военнодесантни сили влизат в Лиман, в Донецка област“, посочва в Туитър министерството.

В едноминутно видео, което придружава съобщението на ведомството, се виждат двама украински военни да развяват украинското знаме, а после да го окачат близо до табела с надпис „Лиман“ на входа на града.

„Ние развяваме нашето национално знаме и го слагаме на нашата територия. Лиман винаги ще бъде част от Украйна“, казва един от двамата военни и се усмихва, докато говори.

Малко по-рано днес украинската армия заяви, че е обкръжила няколко хиляди руски военни в този град в Донецк – област, която вчера Русия анексира.

Областният управител на съседния регион Луганск Сергий Гайдай пък каза, че пред руските военни в Лиман има три варианта – да избягат, да умрат заедно или да се предадат на украинците.

„Във връзка със заплахата от обкръжение съюзните войски са изведени от Лиман на по-удобни рубежи“ – обяви Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от агенция ТАСС. Формулировката се различава лексикално и семантично от предишни формулировки за отстъпление, които бяха проява на добра воля. Сдаването на Лиман е било официално потвърдено от говорителя на Министерството на отбраната на Русия генерал-лейтенант Игор Конашенков. Самият текст на комюникето звучи така, сякаш Русия е превзела, а не сдала Лиман:

„С масирани огневи удари по позициите на 66-та и 93-та механизирани бригади на ВСУ на краснолиманското направелние за денонощие са унищожени повече от 200 украински военнослужещи, които са убити, пет танка и девет бойни машини на пехотата.“

Все пак щабният говорител на руснаците допълва, че независимо от големите загуби, противникът, т.е. ВСУ, е вкарал резерви в боя и е продължил настъплението, имайки значително превъзходство в силите и средствата.

Още от Свят