Продължават стачките на железопътните работници във Великобритания

Свят
© ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания продължават стачките на железопътните работници след като поредните преговорите между профсъюзите и работодателите се провалиха.

Най-големият профсъюз на транспортните работници RMT обвини министъра на транспорта Грант Шапс за провала на преговорите с отказа му да позволи на работодателите от Network Rail да оттеглят заплахите си за съкращения на работници. Шапс нарече обвинението „пълна лъжа“ и от своя страна обвини профъсюза като единствен отговорен за масовото нарушеване на транспорта.

Милиони британци станаха потърпевши във вторник, когато бе първия ден от най-голамата жп стачка на Острова за последните повече от 30 години. Трета стачка е предвидена за събота.

Източник от Network Rail е заявил за BBC, че в преговорите почти не е бил отбеляздан напредък и че дори изглежда, че позицията на RMT се е втвърдила. Не е правено ново предложение за увеличаването на заплатите.

RMT иска увеличение от 7% заради поскъпването на живота след като инфацията достигна 9,1% и прогнозата е за 11% през есента. Работодателите са готови да осигурят само 3% увеличение на заплатите при условие, че профсъюзите приемат новите работни практики. Лидерът на лейбъристите Киър Стармър обвини премиера Борис Джонсън и Грант Шапс, че „не си помръдват дори пръста, за да спрат стачките“.

В сряда, макар и  да не бе стачен ден, се движиха едва около 60% от влаковете.

Още от Свят