Ръкостискане и усмивки за начало на срещата Байдън - Путин

Свят
© БГНЕС

Започна официалната среща на руския президент Владимир Путин и американският държавен глава Джо Байдън във вила „Ла Гранж“ в Женева, съобщават световните медии. Путин и Байдън си направиха снимка, усмихнаха се и си подадоха ръка преди старта на разговорите. Те бяха приветствани от швейцарския президент Гай Пармелин пред вилата на Женевското езеро.

Срещата, на която присъстват и първите дипломати на двете страни, се провежда на фона на най-силното напрежение между Москва и Вашингтон от години. Тя и първа между двамата, откакто американският президент встъпи в длъжност през януари. Малко преди да си поговорят двамата лидери открехнаха леко завесата като Байдън каза, че „среща лице в лице винаги е по-добре“, а Путин изрази надежда разговорите да са продуктивни.

Предвижда се срещата в тесен състав да продължи около час, а тази в разширен да бъде разделена на две части. След преговорите Путин и Байдън ще дадат отделни пресконференции.

Очаква се теми да бъдат кибератаките, намесата в изборите, човешките права, международните конфликти и споразуменията за ограничаване на военния арсенал.

Още от Свят