567 преписки и 60 досъдебни производства до момента на изборите

Новини

От началото на предизборната кампания са образувани 567 преписки и 60 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите, информират от прокуратурата. Най-много те са в София – 25, следвани тези от Велико Търново и Варна – по 11, Пловдив – осем, Бургас – пет. Обвинения са повдигнати на петима. Постановени са 378 откази за образуване на досъдебни производства с оглед липса на данни за извършени  престъпления.

В прокуратурата функционира дежурно звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани и на интернет страницата на ПРБ.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на парламентарните избори.

По-рано днес от МВР съобщиха, че в нощта преди деня на изборите не са регистрирани тежки инциденти.

Още от Новини