"Братя на Италия" на Джорджа Мелони триумфират на парламентарния вот

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Продължава преброяването на гласовете от парламентарния вот в Италия. До момента победител в него ясно се очертава, както сочеха сондажите, крайнодясната партия "Братя на Италия" с лидер Джорджа Мелони.

"Братя на Италия" води до момента убедително с над 26% пред основната лява Демократическа партия с 19%. Изненадващо запазва добрите си позиции в сравнения с предишния вот движението "Пет звезди" с 15%, а изненада е сривът на крайнодясната "Лига" до 9%.

"Форца Италия" на експремиера Силвио Берлускони е с 8%, а новият политически полюс на центристкия съюз "Ационе - Италия вива" е с над 7%.

Джорджа Мелони гласува в последните минути на изборния ден, като избегна шумна изява и фотографи, повече от 400 от които я очакваха в специално подготвения щаб на партията в престижния хотел "Dei Principi"  в Рим, където тя каза:

"Ако бъдем призовани да управляваме тази нация, ще го направим за всички италианци. Ще имаме за цел да обединим хората”. 

 

Вероятната първа жена италиански премиер вече получи поздравления от Унгария и Полша - две други десни правителства в Европейския съюз.

 

Според програмата на нейната партия Мелони ще се стреми да постигне "водеща роля в енергийния сектор, насърчавайки устойчивостта на околната среда и в същото време намалявайки разходите за енергия за бизнеса, местните власти и семействата".

Освен това тя иска "да играе активна и проактивна роля през следващите месеци в Европа с цел защита на интересите на националната индустриална и производствена система“.

От страна на Демократическата партия нейният вицепрезидент Дебора Серакяни смята, че "Това е една тъжна вечер за страната, тъй като вярваме, че победата на Джорджа Мелони не е добро нещо за страната ни."

В парламента място ще имат още +Европа и Зелени+Левица, които са от лявоцентристката коалиция с демократическата партия. Мнозинството в парламента се очертава ясно за дясноцентристката коалиция.

Избирателната активност е най-ниската досега - 63,95%.

Още от Европа