Лидерите на ЕС приветстваха споразумението за подкрепа на Украйна

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства постигнатото споразумение за осигуряване на 1 млн. 155-милиметрови снаряди за Украйна след края на първия ден от заседанието на европейските лидери. Те приеха заключения по редица въпроси, сред които Украйна, миграция и енергетика.

 За пореден път ние показахме единството и решимостта си в подкрепа на Украйна, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта:

"Също така аз приветствам постигнатото споразумение в Съвет "Външни работи", с което се цели доставката на един милион 155-милиметрови снаряди за Украйна през следващите 12 месеца. Разбира се, за да постигнем това, ние трябва масивно да увеличим производствения капацитет в Европа".

Лидерите са обсъдили и случаите с отвлечените от Украйна в Русия деца.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел:

"В частност, имаше голяма подкрепа, за да се действа много категорично срещу тези отвличания на деца. Това са изключително отвратителни деяния и системна практика, идваща от Кремъл."

Фон дер Лайен определи тези случаи като "ужасно напомняне за най-мрачните моменти от историята".

"До този момент ни е известно, че са депортирани 16 200 деца, а са върнати само 300. Тези криминални действия изцяло оправдават издадената заповед за арест от Международния наказателен съд."

Фон дер Лайен съобщи, че е започнала, заедно с полския премиер Матеуш Моравецки и с Украйна, инициатива за тяхното връщане. Ще упражняваме всякакъв натиск, за да открием къде са тези деца и да получим максимално пълна информация за тях, бе категорична тя.

Още от Европа