„Републиканците“ на Цветанов се отказват, няма да участват в изборите

Новини

ПП „Републиканци за България“ няма да участва в предстоящите извънредни парламентарни избори. Това става ясно в разпространена декларация на партията.

„Стара максима е, че една партия се създава, за да формира и изразява политическата воля на народа чрез участие в избори. Но участието не бива да бъде безпринципно и самоцелно. Ние от ПП „Републиканци за България“ сме изключително разтревожени от ескалацията на напрежението в политическия живот на страната. При наличието на поредица от кризи – здравна, икономическа, енергийна, както и руската агресия срещу Украйна. Провеждането на нови, извънредни избори, само допълва поредицата от кризи, без да ги решава“, пишат от партията.

Според тях ни очакват поредни избори, на които ще доминира безпринципното боричкане на партия срещу партия, без идейна дискусия и предлагане на конкретни решения за справяне със ситуацията.

„Политическите сили, представени в последния парламент не показаха способност да загърбят собственото си его и да потърсят пътища за постигане на консенсус по жизненоважни за нацията въпроси. В резултат на това сме свидетели, как все повече под риск се поставя сигурността на България и нейното място на цивилизована държава в Европа. Ето защо ние от ПП „Републиканци за България“ заявяваме, че няма да участваме в предстоящите извънредни парламентарни избори – нито самостоятелно, нито в коалиция“, обясняват те.

И изреждат мотиви за решението.

„Нежеланието ни да задълбочаваме пагубното разделение на нацията; Прогнозата ни, че предстоящата кампания се очертава като партийно противостоене, а не предлагане на работещи решения. Все повече връх ще взимат популистки идеи, които изначално са вредни и неможещи да бъдат реализирани. Това ще бъде кампания на неизпълнимите обещания, т.е. кампания на лъжата. ПП „Републиканци за България“ никога не е залагала на популизма и евтиното политическо говорене. Напротив – открито и честно сме заявявали проблемите и мерките за тяхното решаване, дори когато те не са били популярни; Не желаем да допринасяме за разпиляването на десните гласове. Това само ще задълбочи фрагментирането на политическото пространство и няма да допринесе за създаването на работещ парламент и стабилно правителство“, пишат Цветанов и хората му.

ПП „Републиканци за България“ призовава своите членове и симпатизанти да подкрепят „политически сили, които работят за смяната на модела“.

На последните избори „републиканците“ излязоха в коалиция с КОД на Петър Москов и събраха заедно 11 239       гласа.

Още от Новини