Д-р Ангел Кунчев: В началото на нова Ковид вълна сме

Здраве

В началото на вълната сме, значително е увеличението. Очакванията са, че този ръст ще продължи и към началото на ноември ще достигнем пик. Вероятно няма да се върнем към драматичните събития Спешна помощ да не успява да събира пациентите. Новите варианти на вируса не показват толкова тежко протичане, но бързо и лесно се разпространява. Това каза за Bulgaria ON AIR главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„Тук имаме 35 мутации, което го прави различен като възможност за преодоляване на имунитета. Ако искаме да бъдем защитени, наистина трябва да бъдем ваксинирани с новите ваксини, разработени за новите щамове на Омикрон. Има над 100 хил. ваксини в страната, хората се убедиха, че това може да ги предпази максимално ефективно“, каза още доц. Кунчев.

По думите му симптомите на Ковид-19 са се променили в положителна посока и не налагат толкова често хоспитализация. Сравнително ниска е и смъртността. Заболяването се характеризира със силно главоболие и отпадналост, появява се дразнене в гърлото, което преминава в кашлица. Симптомите преминават за 3-4 дни, но има опасност хората с увреден имунитет или хронични заболявания да го карат много по-тежко, обясни гостът.

Доц. Кунчев изтъкна, че най-ефективно е да носи маска този, който киха и кашля. „Няма лошо и здравият човек да носи, това му дава допълнителна сигурност, но на този етап не се налага задължително въвеждане. Изключвам лечебните заведения“, отбеляза главният държавен здравен инспектор.

Вече са дадени инструкции на РЗИ-тата да организират имунизации на трудно подвижните хора, при които има интерес към ваксините.

„Омикрон вече има 300 нови разновидности, този процес ще продължи. За всеки сезон ще трябва да имаме готовност навреме да се произвеждат ваксините, които предпазват от тях. Ковид-19 почти се изранява с грипа. Няма общо между двата вируса и всяка ваксина пази от това, срещу което е разработена. Сега е моментът да се имунизирате срещу Ковид-19. Реална грипна епидемия очакваме януари-февруари. Няма противопоказания да си поставим двете ваксини едновременно. Ваксина за грип може да си поставим до края на годината“, обясни доц. Кунчев.

„Морбилният вирус опустошава имунната система и човек става податлив на всичко останало. При грип и Ковид-19 не е чак в такава степен, но го има този ефект. И досега не сме 100% наясно с постковидния синдром. При всеки човек проявата може да бъде различна“, уточни доц. Кунчев.

Според него няма смисъл от крайни мерки с дълга карантина вкъщи. Той се надява парламентът да отмени това ограничение.

Още от Здраве