В Кипър ще се прилага трета доза на хората над 60

Европа

Кипър снижава възрастовата граница за поставяне на третата доза ваксина срещу коронавируса, за да се осигури по-добра имунна защита на по-голяма част от населението. Решението ще бъде взето от правителството на заседанието му днес.
 
Хората на 60 и повече години ще могат да се ваксинират с третата доза. Досега тя се препоръчваше за тези над 65. Като приоритетни за поставяне на подсилващата доза ще бъдат включени и други рискови групи, като диабетиците.
 
Предложението за намаляване на възрастовата граница за бустерната инжекция, което правителството обсъжда днес, е въз основа на препоръките на членовете на Научния консултативен комитет по коронавируса, обясни здравният министър Михалис Хаджипанделас.
 
По графика на здравното министерство за имунизационната програма 60-годишните получиха втората доза през май-юни и скоро изтичат 6-те месеца, след които имунната им защита намалява.
 
До момента третата доза е поставена на близо 27 хиляди души в Кипър. Сред тях са президентът на страната Никос Анастасиадис и съпругата му. Напълно ваксинирани са 79% от пълнолетните граждани в страната.
 
Две нови изследователски програми за проучване на имунитета срещу коронавируса при ваксинирани, заразени и млади хора стартираха в Института по неврология и генетика в Никозия, съобщиха оттам.

Още от Европа