В Кипър отчитат спад на последната вълна на Ковид-19

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Началото на спад на последната вълна на Ковид-19 обявиха от здравното министерство на Кипър в издадения вчера национален доклад за епидемичната обстановка през последните две седмици. Тежестта на болестта и натискът върху здравната система на страната обаче остават високи, се констатира още в доклада.

Ежедневният брой на диагностицираните с коронавирус започна да намалява във всички възрастови групи и области на страната, отчете здравното министерство за периода от 4 до 17 януари. В момента се вижда низходяща тенденция във вълната на Омикрон и това дава „проблясък на надежда”, коментираха членове на Научния консултативен комитет по пандемията.

В двуседмичния период при направени почти 1,7 млн. PCR и бързи теста са открити близо 46 500 новозаразени, като средната им възраст е 32 години. Около 24% от случаите са деца и тийнейджъри до 19-годишна възраст.

77% от пациентите, приети за лечение в болниците с коронавирус, не са ваксинирани, съобщи още здравното министерство данните до 20 януари. През тази седмица броят на ковид случаите се стабилизира на малко над 2000 на ден, което е около 2% от извършваните всеки ден тестове.

За петте дни от понеделник, когато в Кипър започна да се прилага първото одобрено лекарство срещу коронавируса, то е било предписано на 60 пациенти.

Още от Европа