В Германия се задава задължителна ваксинация

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Някои германски провинции въвеждат от днес по-строги мерки, за да ограничат бързото нарастване на случаите на болни от КОВИД-19, предаде ДПА. Обмисля се и задължителна ваксинация. Нови правила влизат в сила в източната провинция Саксония и северната провинция Шлезвиг-Холщайн, където броят на случаите е особено голям. В Саксония всички културни и развлекателни съоръжения, барове, клубове и дискотеки са затворени, с изключение на библиотеките. Но ограниченията няма да важат за магазините, които осигуряват основните ежедневни нужди на населението. За неваксинираните в Саксония ще влязат в сила допълнителни ограничения – те няма да имат право да излизат от домовете си без уважителна причина между 22 часа и 6 часа, когато седмичната заболеваемост в техния район превиши 1000 на 100 000 души.

Междувременно в югозападната провинция Баден-Вюртемберг само в три района ще бъде разрешено на неваксинираните да напускат домовете си между 21 часа и 5 часа.

В северната провинция Шлезвиг-Холщайн само ваксинираните или прекаралите болестта ще могат да участват в развлекателни събития на закрито.

Новите правила са доста различни, тъй като до определен момент провинциалните правителства определят здравните разпоредби въз основа на броя на случаите в техния регион.

Германски политици обсъждат въвеждането на задължителна ваксинация срещу Covid-19 за всички граждани, предаде Ройтерс. Няколко членове на консервативния блок на канцлерката Ангела Меркел казаха вчера, че федералното и провинциалните правителства трябва скоро да въведат задължителна ваксинация, тъй като другите опити за стимулиране на ниските нива на ваксинация в Германия – 68 процента, са се провалили.

„Достигнахме точката, когато ясно трябва да кажем, че се нуждаем от де факто задължителна ваксинация и локдаун за неваксинираните“, написа във вестник „Велт“ Тилман Кубан, водачът на младежкото крило на християндемократическия съюз на Меркел.

Още от Европа