От 1 юли отварят Европа за ваксинираните

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз ще одобри предложението на Европейската комисия да позволи на напълно ваксинираните срещу коронавирус граждани да се придвижват свободно в рамките на блока от 1 юли, предаде Ройтерс, позовавайки се на информирани източници. Освен това страните поотделно ще могат да разрешат влизане на пътници, които са получили само една доза от ваксината. Според източници се очаква органите на ЕС да допълнят списъка с безопасни за посещение региони на общността.

На 9 юни Европейският парламент с окончателно гласуване одобри въвеждането в Европейския съюз на цифров сертификат, потвърждаващ преминаването на ваксинацията срещу коронавирус. То беше прието с огромно мнозинство, с 546 гласа „за“, 93 „против“ и 51 „въздържал се“. Одобрението от европейските законодатели в Страсбург означава, че Съветът сега трябва да подпечата законодателството, което позволява документът за пътуване да влезе в сила до самоналожения краен срок от 1 юли.

Един документ ще бъде валиден 12 месеца. Той ще бъде издаден безплатно от националните власти, а гражданите ще могат да получат и хартиен сертификат, ако желаят.

Още от Европа