Не се очаква България да свали ветото за РСМ на срещата на върха на ЕС

Европа

На срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел и на срещата на европейските лидери след това не се очаква конкретно предложение от България за снемане на ветото ѝ върху Северна Македония.

Евродепутатът от "Обнови Европа" и докладчик за Северна Македония в Европейския парламент Илхан Кючюк определи като "много добро" френското предложение за решаване на двустранния спор с България по време на пленарното заседание вчера.

Източник от ЕС каза вчера, че се очаква решение на българския парламент. Според този източник френското предложение е единственото, по което може да се намери решение.

Неизвестността идва от факта, че няма решение на българския парламент - нещо, без което премиерът в оставка Кирил Петков бе категоричен, че няма да промени позицията на страната ни.

Запознати твърдят, че ситуацията се усложнява и поради липса на решение на кабинета в оставка, което да бъде предложено за гласуване в Народното събрание.   

Според дипломатически източник от ЕС обаче, призивът на българската опозиция в подкрепа на френското предложение е ясен сигнал, който може да постави на една линия управляващи и опозиция. Той определя това като "положителна тенденция" и допълва, че ако има решение на българския парламент, тогава може да се свика заседание на постоянните представители на ЕС, след което Съветът на Общността да одобри решението. Възможно е и да се пристъпи към по-опростената писмена процедура.

Най-вероятно европейските лидери ще дадат статут на кандидат-член на Украйна и Молдова, а на Грузия - европейска перспектива.

Последният развой на събитията в Украйна, в т.ч. и тяхното отражение върху продоволствената криза също ще бъде обект на дискусии. 

Още от Европа