От Президентството съобщиха, че Радев ще ходи на опера в Австрия, объркаха ѝ името

Според администрацията на Радев, той ще ходи да гледа „Дон Джовани“. На български името на класиката на Моцарт е „Дон Жуан“

Новини
© Фейсбук

Българският държавен глава Румен Радев е работно посещение в Залцбург по покана на федералния президент на Австрия Александър ван дер Белен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата на двамата президенти ще се фокусира върху актуални въпроси от двустранните отношения, както и теми от дневния ред на ЕС, сред които преодоляването на ограниченията пред свободата на движение вследствие на пандемията, приоритетите на ЕС за „зеления“ и дигиталния преход, борбата с климатичните промени, политиката на ЕС на разширяване към Западните Балкани, миграцията.

Придружени от своите съпруги Десислава Радева и Дорис Шмидбауер, двамата президенти ще посетят премиерата на операта „Дон Джовани“* в рамките на Залцбургския музикален фестивал.

*Операта всъщност на български е „Дон Жуан“ – един от върховете в творчеството на гениалния Волфганг Амадеус Моцарт.

Произведението е в две действия, които се развиват в Испания към средата на ХVІІ в. Това музикално-сценично произведение представлява едно рядко сполучливо съчетание между драматична и комична опера. Сам авторът я нарича „драма джокоза“ („весела драма“). Представена е пред публика за първи път в Пражкия Национален театър през 1787 г.

Увертюрата на „Дон Жуан“ е една от най-големите и най-значителните за Моцарт. Освен това тя е едно от най-често изпълняваните оркестрови произведения на великия композитор. 

Източник: Тribune.bg

Още от Новини