ДПС най-склонни да подкрепят идеята на ИТН за по-малко работа в Парламента

ГЕРБ и ИБГНИ са против, а БСП – ще мислят

Новини
© БГНЕС

Председателят на НС Ива Митева отново заяви, че предложението ѝ за работа на Парламента 2 седмици и 2 седмици в комисии е само идея. Единствената цел била да се защити качеството на приеманите закони.

„Тук идеята не е Парламентът да не работи. Напротив - Парламентът трябва да работи, но трябва да работи така, както работят всички Парламенти, защото, съгласете се, работа до 14 часа в зала или до 15 ч. и след това работа в комисии по няколко часа и по нощите не е нормална работа. Вие сте свидетели, виждаме и какви закони произвеждаме. Да не говорим въобще за капацитета на народния представител по нощите да се работи“, каза Ива Митева.

„Ако няма съгласие, няма как да тръгнем да правим нещо напук и на инат. Важно е Парламентът да работи качествено, това не е фабрика за закони“, посочи от своя страна Виктория Василева от ИТН.

„Тази идея даже не е записана като текст в правилника“, обясни се Ива Митева и подчерта, че предложението е получило подкрепа на председателски съвет.

Днес обаче депутатите бяха на друго мнение. Димитър Главчев от ГЕРБ заяви, че не биха подкрепили подобно предложение:

„Не смятаме, че такива формални промени биха допринесли за по-добро качество. Всъщност не е въпросът по какъв начин работят чисто във времето народните представители, а как работят“.

Филип Попов от БСП заяви, че ще го обсъдят в ПГ, но трябва да се преценят плюсовете и минусите  и дали реално ще се подобри работата на НС.

ДПС бяха най-склонни към подкрепа. Според Йордан Цонев има казус - ще се работи ли в комисиите лично и, ако „ДА“, за това е нужно много време, защото всеки участва в поне две комисии, които заседават по три до пет часа.

„Сега влизаме в едната комисия, подписваме се и бягаме в другата. Ако искаме тази практика да я прекратим, трябва да дадем много време на комисиите да работят. Трябва да убедим общественото мнение, че ние няма да лежим вкъщи, а ще идваме на работа от 9.00 часа сутринта и ще си отиваме в шест вечерта и това ще е пред очите на медиите, ще предложим санкции за този, който не идва на работа, без заплата“, добави Цонев.

„Нашата парламентарна група от ИБГНИ е категорично против. Ние сме го обсъдили и днес няма място обаче за тази дискусия, защото това е въпрос за бъдещи периоди, ако някой предложи това, но в момента в правилника няма такова предложение. Ние категорично имаме становище от парламентарната група, че искаме да съхраним начина на работа", коментира Мария Капон от ИБГНИ.

По сега действащия правилник парламентът провежда пленарни заседания три дни в седмицата – от сряда до петък, а които продължават от 9 до 14 часа. През останалото време заседават комисии, както и народните представители имат възможност да се срещат с хора от избирателните си райони.  

 

Източник: Тribune.bg

Още от Новини