ВСС решава за освобождаването на Иван Гешев в четвъртък

Новини

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гледа в четвъртък искането на шестима кадровици от Прокурорската колегия за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Това става ясно от дневния ред на пленума, който беше публикуван в сайта на съвета. Заседанието е насрочено от правосъдния министър Крум Зарков, който председателства кадровия орган.

На 12 май шестима членове на Прокурорската колегия – Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Георги Кузманов, Йордан Стоев и Огнян Дамянов внесоха предложение за освобождаването на Гешев с аргумента, че е нарушил служебните си задължения. Според тях това станало като наредил на зам.-шефа на следствието Ясен Тодоров да заведе израелски специалист по контратероризъм на мястото на атентата срещу главния прокурор.

Самият Гешев казва, че не ги е нарушил, защото по това време бил в отпуск и бил делегирал функциите на главен прокурор на заместника си Борислав Сарафов.

Не е ясно обаче дали кадровият орган няма да отложи гледането на искането за друга дата, защото междувременно бе внесено второ искане за отстраняване на Иван Гешев. То беше от същите кадровици. Новият мотив е, че е нарушил етичния кодекс на магистратите, наричайки политиците „боклук“.

Миналия четвъртък шефът на ВАС Георги Чолаков предложи да се спази практиката при предишното гледане на искане за освобождаване на Гешев миналата година. Тогава кадровиците в едно заседание дебатираха по предложенията на бившите правосъдни министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова.

Междувременно пък Гешев попита КС дали може ВСС, който е с изтекъл мандат, да го освобождава от длъжност.

 
 

Още от Новини