Как Белово стана частно срещу няколко милиона

Варев разпродава и залага имоти „на кило“

Новини

Феодализмът се завръща в България. Цели общини преминават в ръцете на "влиятелни" бизнесмени със спорна репутация. И всичко това с активното участие на кметове и местна власт. И на "промоция", граничеща с подаръци. В такива селища избори просто не е необходимо да се правят – началниците на кметствата просто се купуват, а те пък връщат "услугата". Такъв е случаят с община Белово. И то в буквалния смисъл на думата. Това "постижение" е резултатът от активните действия на кмета Костадин Варев, който е запретнал ръкави и яко разпродава де-що има общинска земя. Само с няколко интересни сделки, сключени за 4-5 месеца преди години, той успява да "реализира" близо 4 хил. имота (терени с площ от половин до 150 дка), които спазарява за смешна цена – средно около 80 лв. за декар. Така общината е "олекнала" с близо 25 хил. дка от землището си, изтъргувани за по-малко от 2 млн. лева. Като се има предвид, че по официални данни територията на цялата община (с всички села около нея) се разпростира на 336 200 дка (виж Уикипедия), става ясно, че са продадени близо 8% от нея… А ако очаквате легитимираният като купувач на тези терени да е някой голям инвестиционен фонд за земеделска земя или пък крупен бизнесмен, объркали сте се много. Купувачът наистина е един-единствен, но е скромно дружество с ограничена отговорност с двама световнонеизвестни съдружници и регистриран капитал от… 500 лева. Иде реч за "Българско земеделско производство" ООД, за което вече писахме.

Схемата Варев

Само три месеца след регистрацията на фирмата управителят й Недялков успява да подпише уникален договор с кмета на Белово – Варев, чрез който в имотната партида на ръководеното от него дружество са прехвърлени 3600 общински имота и тя придобива "респектиращия" обем от близо 900 страници. Първите две сделки са вписани в службата по вписвания в Пазарджик в един и същи ден –  на 24 октомври. Според договорите за покупко-продажба (с които „Буревестник“  разполага) купувачът е направил два превода по сметките на общината – първия за 1 141 748.90 лв. и втория на стойност 819 554.40 лева. Така фирма с история от три месеца се превръща в един от най-едрите собственици на терени из землището на община Белово.  

Тези взаимни обвързаности между местните "играчи" отдавна не са тайна за населението в региона, но хората са изплашени и не се решават да говорят, освен ако не им се гарантира анонимността. Това е и причината тук да не посочваме имената на хората, които ни разказаха удивителни истории за "врътките" в тази община. Но записите с техните откровения ги пазим в редакцията. И тук може би идва отговорът на въпроса как така на кмета Варев не му е направило впечатление, че продава такива огромни терени на дружество с капитал от 500 лв. и със съдружници, които не разполагат с каквато и да е финансова опора. Откъде пък те са намерили средства, за да закупят тези макар и доста "преоценени" земи, е въпрос, чийто отговор трябва да дадат правоохранителните институции у нас.

Но, както отдавна знаем, на нашата географска ширина е изключително нездравословно да се задават въпроси за произхода на първия милион…?!

Хора от Белово, пазете си земите

Според наша информация, кметът и приближените му поголовно актуват частна земя като общинска и след това я залагат или продават. За последните месеци немалка част от собствениците на земеделски земи са останали без тях, собствениците на имоти, които не ги навестяват толкова често, са останали без една тухла, изчезват не само на документи земи под бащините къщи, за вили, които се ползват сезонно – дори не говорим. Тях отдавна ги няма. Прекупени от Варевата фамилия и приятели или заложени за пари. С които да се погасят стари задължения. До там е стигнала наглостта и мисълта за безнаказаност, че кметът и приближените му посягат на най-милото на всеки – недвижимия му имот, земята му. Това не се е случвало и през комунизма и национализацията, дори под турско робство като сме били не се е случвало.

Мислите, че това място е ваше? Вече не е така

Тази схема за финансиране на изборния процес Варев и близките му разиграват на всеки 4 години.

2008 година

Веселин Найденов и Костадин Варев са признати за виновни за продажбата на  4000 дружествени дяла, представляващи 80% собственост на община Белово от капитала на "Белтранс" ЕООД гр. Белово. Според обвинението в резултат на това им деяние са настъпили значителни вреди за община Белово в размер на 250 000 лева. Това престъпление е свързано с приватизацията на общинска собственост.

2010 година

Осъдиха бившите кмет и председател на Общинския съвет в Белово. Окръжният съд в Пазарджик призна за виновни подсъдимите Костадин Варев в качеството му на бивш председател на Общинския съвет в Белово и бившия кмет на община Белово Веселин Найденов, за виновни в това, че на 11 март 2002 г. в гр. Белово в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорни служебни положения, не са изпълнили служебните си задължения, като от това са настъпили значителни вредни последици за община Белово от имуществен характер в размер на 250 000 лв., като престъплението е свързано с приватизацията на общинска собственост. 

2015

Окръжна прокуратура – Пазарджик извършва проверка по сигнал за незаконна промяна на статута на земя в община Белово. Става дума за собствеността на 187 000 дка гори в общината – сага, която продължава вече 15 години. Спорът е между община Белово и държавата, представлявана от местното Държавно горско стопанство.

2019

Никой не знае точния брой на сделките, които кметът Варев е продал, точната площ на земята, която е трансферирана към фирмите и точната сума, за която е купена земята. Също така част от земите на Белово вече са ипотекирани към две банки, а за тях общината получила няколко милиона от фирмите и близо 10 милиона от различни банки. Земеделските производители в района са категорични, че Варев е продал земята на себе си.

2023

Защо ситуацията сега да е различна? Така че хора, проверете си имотите, за да не се окаже окаже, че сте останали без тях предизборно.

Още от Новини