ДПС обвини Петков в заобикаляне на ЕК по договори за милиони

Новини
© БГНЕС

Размяна на реплики между Кирил Петков и ДПС в рамките на парламентарния контрол. Движението обяви, че министър-председателят неправомерно е подписал договор за модернизацията на жп линията Волуяк-Драгоман, която вместо с европари ще бъде модернизирана със средства на данъкоплатците. „Дойде време да подкрепите гръмките си думи с действия”, каза  депутатът от ДПС Станислав Анастасов като припомни на премиера, че той е дошъл на власт с гръмките фрази за борба с корупцията. Проблемът, според Анастасов, е, че подписването е станало преди полученото одобрение от Европейската комисия.

„На какво основание МС е разпоредил подписването на този договор, след като ЕК все още не е одобрил този договор? Ще предприемете ли действия за спиране на този договор и в какъв срок, след като подписването е извършено в противоречие със закона? И моля ви г-н премиер за много конкретни отговори, а не да си говорим за времето в Манитоба“, настоя Анастасов.

Петков заяви, че тази линия е от национално значение и по тази причина е приоритет. Той призна, че при неодобрение на парите от ЕК, тогава те ще бъдат планети от НКЖИ и МС. Обеща, че щяло да има много внимателно следене на тези проекти за пълното им и качествено изпълнение. „Мога да гарантирам, че всичко е в рамките на закона. Промяната наистина е дошла“, каза в заключение премиерът.

Атанасов не остава доволен от отговора и по-точно, че не е конкретен:  „Страхопочитаеми министър-председател Петков, изговорихте много фактология, които до някъде са верни. Но пак не отговорихте на въпросите. Има процедура, вие за някъде бързате да платите 166 милиона лева, за да заобиколите ЕК. Дали бързате за влака Волуяк-Драгоман тепърва ще видим“, каза Анастасов.

Той заяви, че Петков не е много наясно със законите и как работи ЕК, вместо това прави внушения и хвърля кал по ДПС.

„Когато вие хвърляте кал по Пеевски, вие правите това, което твърдите, че правят другите”, добави Анастасов.

Петков пък от своя страна заяви: „ДПС се е фокусирало само върху защита на своя депутат Делян Пеевски. Фокусирайте се и върху други въпроси освен неговата цялостна и пълна защита. Българското население знае защо го правите”.

На това Анастасов отговори: „Няма да спрем да ви занимаваме с борбата с корупцията, която взе да ви убива както онези чепици от снимката. Всеки невинен, който е набеден ще бъде защитаван, в това може да ви уверим“.  

Още от Новини