Асен Василев разпореди одит на Агенцията за държавна финансова инспекция

Новини

Министърът на финансите Асен Василев е разпоредил одит на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция. Това съобщиха от ресорното министерство. Оттам допълват, че директорът на агенцията Георги Начев е представил болничен лист до 17 юни, но не може да бъде открит на адресната си регистрация.
 
Назначеният одит в Агенцията за държавна финансова инспекция е и заради сигнали за нарушения в дейността ѝ, включително при предоставянето на имот в курорта "Албена" за стопанисване от сдружение с нестопанска цел. Това е Асоциацията на експертите по финансов контрол в България, което е регистрирано август миналата година.
 
Друга причина за назначената проверка е започването на обществени поръчки за ремонт на почивната база, след предоставянето ѝ на асоциацията.
 
Още едно обстоятелство, наложило назначената от Асен Василев проверка, е невъзможността да се открие настоящия ръководител на агенцията Георги Начев.
 
"Повече от едномесечното отсъствие на директора на агенцията в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции", пише още в съобщението на финансовото министерство.
 
Агенцията за държавна финансова инспекция е една от институциите, отговорни за контрола на обществените поръчки у нас.

Още от Новини