Ангелa Меркел настоя за полицейски час в Германия

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел настоя парламентът да одобри нов закон, задължаващ регионалните лидери да налагат вечерен час и блокировки, след като коронавирусните инфекции надхвърлят определено ниво.

„За съжаление днес трябва да го кажа отново: ситуацията е сериозна, много сериозна и всички ние трябва да я приемем сериозно“, каза Меркел в парламента, предаде Би Би Си. Тя добави, че третата вълна „здраво е хванала страната“, а здравните работници изнемогват.

„Вирусът не прощава половинчати решения и нерешителност – с него не може да се преговаря. Вирусът разбира единствено езика на решителните действия”, заяви канцлерът, опитвайки са да убеди депутатите да одобрят внесеното от правителството предложение за промяна в закона.

Целта е да се унифицират различните правила относно ограниченията, които в момента действат в 16-те федерални провинции на Германия.

Междувременно проучване показа, че 46% от германците са против въвеждането на полицейски час за борба с коронавируса. В подкрепа на забраната да се излиза от къщи нощно време са се обявили 51% от анкетираните.

Още от Европа