Кипър се отказва да наложи "зелен данък" върху горивата в края на тази година

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Правителството на Кипър се отказва да наложи "зелен данък" върху горивата в края на тази година, както бе планирано по-рано. "Зеленият преход" е един от четирите основни фактора, довели до сегашните инфлационни тенденции, заяви финансовият министър Константинос Петридис.

Сега не е моментът за въвеждане на въглероден данък върху горивата и няма да въвеждаме нови данъци, съобщи министърът на финансите Константинос Петридис, подчертавайки тежестта върху обществото от нарастващите разходи за живот заради инфлацията.

Стриктното прилагане на "зеления преход" трябва да бъде частично преразгледано, за да се смекчат икономическите последствия, "трябва да бъдем реалисти" в това отношение, заяви той.

Необходими са огромни средства, за да стане Кипър независим от изкопаемите горива, посочи още министър Петридис. За тази цел правителството вече е пристъпило към инвестиране на 150 млн. евро срещу предишните 7 млн. евро.

През тази година държавата е похарчила близо 370 млн. евро за помощи за населението заради високите енергийни цени, отчете финансовият министър.

През декември миналата година правителството обяви подготвяна данъчна реформа, предвиждаща въвеждането на въглероден данък, който да бъде включен в цената на горивата, както и еко данъци за постигане на целите на зеления преход. Това трябваше да стане до края на тази година.

Още от Европа