Пълен провал на Радев в Брюксел по всички направления

Новини

Участието на Румен Радев в двудневното заседание на Европейския свет се очертава като пълен провал. Нито едно от предложенията му не беше прието от европейските лидери, а някои от тях буквално създадоха условия за скандал.

Предложението на Радев да се премахне или поне намали цената на квотите на въглеродните емисии, е било категорично отхвърлено. Европейският съвет е приел да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ, както и на пазара на системата за търговия с емисии, и ако се установят нередности, да могат да се вземат мерки.

По въпроса за членството на РСМакедония в ЕС, Ангела Меркел е приела за лична кауза България да отвори задължително вратата за евроинтеграция още тази година. Пълна неспособност на Радев да наложи българския национален интерес като водещ в разговорите си с европейски лидери.

България, която е член на ЕС вече 14 години, се оказва в по-слаба позиция от Република Северна Македония и то при положение, че РСМ не спазва Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., което би трябвало да се е превърнало в наше конкурентно предимство по този казус. Става болезнено ясно, че българският президент не разполага с никакъв авторитет сред европейските лидери, няма добри лични отношения с тях (за разлика от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов), поради което дори и смислени от гледна точка на нашите интереси предложения се провалят и не намират отклик сред европейските държавници.

По време на дебатите по темата миграция Радев е повдигнал въпроса за оперативни планове за защита на външните граници на ЕС, особено сухопътните. По думите му ЕС трябва да разполага с план за действие в случай на рязък миграционен натиск. Нула интерес и към това предложение на Радев.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Брюксел няма да плаща за изграждането на бариери по границите на Общността, за да не се допускат мигрантите. Фон дер Лайен уточни, че е казала на държавните и правителствените ръководители на срещата в Брюксел, че имало дългогодишна позиция, „че няма да има финансиране за бодлива тел и стени“.

Румен Радев предизвика истинско удивление с предложението си Европейската комисия да се намесва и да контролира борсите за ток в държавите-членки.

С еднозначно негативна реакция беше посрещнато и предложението му за „диалог“ с Русия. И това се случва в момент, когато ЕС се сблъсква с безпрецедентен натист от Москва по няколко линии – първо, Москва безсрамно изнудва Германия да лицензира „Северен поток 2“ чрез манипулиране на газовите обеми и доставки. Москва провежда в невиждани мащаби кибератаки срещу западни институции и структури, разузнавателната активност на Кремъл през последните няколко години надмина нивата от времето на студената война, а на Балканите това е особено видно. България изгони по време на последното правителство на Борисов 9 руски дипломати за шпионаж!

Вчера Косово изгони двама руски дипломати заради дейност, който е заплаха за националнаат сигурност на републиката. „Нямаме интерес от противопоставяне и ескалация в отношенията с Русия“, заяви президентът Румен Радев по повод закриването на руската мисия в централата на НАТО. Той направи това заявление в момент, когато в началото на този месец Алиансът изгони 8 руски дипломати, като ги обвини в шпионаж, а преди дни прие план за противодействие на евентуални руски атаки в Черно море.

Източник: Zonanews.bg

Още от Новини