Кирил Петков постави неизпълними условия за втори кабинет

Новини

Кирил Петков постави неизпълними условия за съставяне на втори кабинет с мандата на „Продължаваме промяната“. Петков не възнамерява да се откаже от лидерска позиция в бъдещ състав на проектокабинет – условие, поставяно от ИТН. Той даде да се разбере, че не възнамерява да работи изобщо за подкрепа от ИТН – нито за първи, нито при евентуален трети мандат, коментира „Сега“.

„Дефиниция на глупост е те да разтурят правителствтото и сега ние да им кажем „да седнем пак на масата“. Ние знаехме, че излизането от правителството е заради тези 3,9 млрд. лв. за пътища. Какъв е смисълът да говориш с тези хора“, попита Петков.

Той отново повтори, че не би разговарял със Слави Трифонов, по подобие на Борисов, Пеевски, Костадин Костадинов, но този път прибави към списъка и Тошко Йорданов. Петков на няколко пъти повтори, че не може да работи с хора, които се опитват да крадат.

„Аз имам една мечта – да видя едно правителство, което е бетон пред задкулисните играчи. Ако мога да предам поста на такъв бетон, с удоволствие ще го направя. Но ако едни задкулисни играчи, които искат да крадат обществените средства, ми кажат „махни се“, няма да се махна. Ако един ден трябва да предам на Никола Минчев, на Асен Василев, знаейки, че правителството, което се сформира и НС, което стои зад него, е невъзможно да бъде пробито, това ще бъде най-голямото удоволствие за мене“, каза Петков.

„Хората, които имат проблем с мен, като премиер, с Асен Василев като финансов министър, са хората, на които застанахме на пътя им да изхарчат тези пари по стария начин“, допълни Петков.

С ДБ и с БСП имаме диалог. Ние не искаме избори. Но няма да платим цената някой задкулисен играч да продължи да контролира обществените средства“, изтъкна той.

„Следващи избори ще бъдат референдум с въпрос – каква България искаме? На мафията? Или на прогреса? Дойде време разделно“.

ПП определя като стъпка напред машинното гласуване и няма да подкрепи връщане на хартиените бюлетини.

Във връзка с решението за Северна Македония Кирил Петков заяви, че Скопие вече има избор за собственото си бъдеще, а България не може да носи отговорност за всички. Петков замаза проблема с изказването за износа на оръжия към Полша, като обобщи, че тази тема не вълнувала средния български гражданин.

„Това, което е правило досега българското правителство, е много ясно – ние не сме имали директен износ от България за Украйна по никакъв начин. Имаме експорт към наши традиционни партньори – страни в Европейския съюз. Но такъв директен трансфер България – Украйна – няма“, категоричен бе Кирил Петков.

Той се спря и на противоречията с президента Радев.

„Последните ми остри реплики спрямо президента бяха на следната база – когато имаш вот на недоверие и предложение, което защитава българския интерес, когато в същия този ден като премиер изпълнявам обещанието си това да мине през Народното събрание, ти да застанеш с остра позиция срещу нас, въпреки че няма смисъл от това… чувството беше – „този президент какво мисли в този момент, не вижда ли, че има политическа нестабилност“.

Това беше изненадващо и фрапиращо. Ако някой се е объркал, че можем да сме хора на някого и да изпълняваме нещо против волята си, няма как да се случи…

Няма да смекча тона, ако това е тонът за задкулисието. Аз очаквам по-отговорна позиция в момента от президента и по-голяма подкрепа за възможността България да има независимо правителство.“, каза още Петков.

Още от Новини