Макрон губи мнозинството си в парламента

Европа
© БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон загуби абсолютното мнозинство в парламента след днешния втори тур на парламентарните избори във Франция, предаде Франс прес. Изборите са белязани от силно представяне на крайнодясната формация на Марин Льо Пен "Национален сбор", която се очаква да спечели между 60 и 100 места от 577-те в парламента. Формацията за първи път от 35 години ще разполага с достатъчно депутати, за да сформира своя собствена група в долната камара на парламента, отбелязват наблюдатели.

Ако данните от екзитпол бъдат потвърдени, това ще означава, че оттук насетне френският президент ще трябва да полага усилия за намирането на съюзници в парламента на предвожданата от него центристка коалиция "Заедно", за да може да прокарва своите реформи в законодателния орган през следващите пет години.

Съгласно данните от екзитпол коалицията на Макрон ще спечели между 200 и 260 депутатски места. За абсолютно мнозинство във френския парламент са необходими 289 места.

Лявото обединение Нов екологичен и социален народен съюз, предвождано от Жан-Люк Меланшон, се очаква да спечели между 150 и 200 депутатски места и да бъде основната опозиционна фракция в следващия парламент.

Още от Европа