Масови протести в Гърция, блокиран е транспортът

Европа
© БГНЕС

Масови протести има пред парламента в гръцката столица Атина срещу проектозакон, който депутатите ще гласуват тази вечер. Синдикатите организират демонстрации срещу премахване на осемчасовия работен ден. Стачката продължава до полунощ с блокиран транспорт, предава кореспондентът на БНР в южната ни съседка.
 
Хиляди гърци са пред парламента и протестират срещу промените в трудовото законодателство, които ограничават правата на трудещите се и дават възможност на работодателите за масови уволнения без обезщетения.
 
Блокиран е центърът на Атина от демонстранти, които остават пред парламента до приключване на гласуването.
 
Силно е напрежението и вътре в парламента, където по време на дебатите опозицията подложи на остра критика цялата система на трудови отношения в страната.
 
Депутат от опозицията прикани колегите си от управляващата партия първо да отидат на работа една седмица в строителството или в мините и след това да гласуват премахване на осемчасовия работен ден.
 
Премиерът Мицотакис защити позицията на правителството и заяви, че новият закон цели да въведе ред в защита на правата на работниците.  Опозицията категорично заяви, че няма да подкрепи закона.
 
В страната стачката продължава до полунощ с блокирани пристанища, спрени влакове и градски транспорт.

Още от Европа