Връщат учениците от 1 до 4 клас на 8-ми ноември

Решението ще бъде обявено поне два дни предварително

Новини
© БГНЕС

Връщането на учениците от 1 до 4 клас в училищата ще бъде обявено поне два дни предварително, за да може родителите и учителите да се подготвят, съобщиха от Министерството на образоването и науката. По-рано през деня стана ясно, че е малко вероятно присъственото обучение за тези ученици да бъде възстановено в понеделник, както бе анонсирано първоначално, а крайната обсъждана дата е 8 ноември, ако не бъде въведен локдаун.

От просветното министерство посочват, че връщането в училище ще стане при осигуряване на максимално безопасна среда - с безплатно тестване на учениците, които не са преболедували или ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст), и ваксиниране, документ за преболедуване или безплатно тестване на техните учители. Тази система е успешно въведена в цяла Европа, изтъкват от МОН.

Родителите ще имат избор - да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане в къщи и да учи онлайн.

Към този момент не може да се посочи точна дата, на която децата отново ще влязат присъствено в час. Преди това да се случи е необходимо здравните експерти да определят теста, който ще се прилага при децата и време за доставката му в учебните заведения.

От вида тест ще зависи организацията на самото тестване. Тя ще бъде разписана в заповед на министъра на образованието и науката. Работна група с експерти от министерствата на образованието и на здравеопазването и социалните партньори вече работи върху различни варианти за провеждане на процеса. Учителите и родителите ще бъдат запознати предварително с всички детайли.

По данни на Министерството на здравеопазването досега са ваксинирани близо 39 на сто от учителите и почти 5 % от учениците.

Още от Новини