Балотаж на местните избори в Италия

Европа

Днес и утре в Италия е балотажът на местния вот. Кметове ще се избират в 65 общини. При най-голям интерес вторият тур ще премине в Рим, Торино и Триест както и в шест града - центрове на провинции. На първия тур в началото на месеца бяха избрани 1127 кметове с превес на лявоцентристката  коалиция. 

В Рим прогнозата за успех между адвоката Енрико Микети от дясноцентристката коалиция и бившия финансов министър Роберто Гуалтиери с лявоцентристка листа е трудна.

Гуалтиери  ще бъде подкрепен лично от лидера на „Пет звезди” и доскорошен премиер Джузепе Конте и от либерала Клаудио Календа, чиято едноименна еднолична листа на първия тур получи почти 20% от гласовете.

Въпросът е доколко привържениците на партията му „Акция” ще гласуват за Гуалтиери, както и тези от „Пет звезди”, защото досегашният кмет от тази партия Вирджиния Раджи не се произнесе ясно по темата. 

В Торино и Триест, спорът ще бъде разрешен също между представителите на левите и десни коалиции в зависимост от подкрепата, която ще получат от излезлите от надпреварата на първия тур парти и листи.

Куриозен е случаят със селището Ронданина - област Лигурия. При двама кандидати на първия тур всеки получи по 22-а гласa  и един въздържал се. На балотажа стига един вот в полза на кандидат, за да има най-малкото селище в Лигурия нов кмет.

Още от Европа